Den dödligaste månaden i Sverige under 2000-talet

Det dog 10 458 personer i april, vilket gör månaden till den hittills dödligaste i Sverige under 2000-talet. Det visar preliminär statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.
Den dödligaste månaden i Sverige under 2000-talet - intensivvard-corona-900
Foto: Anders Wiklund/TT

Det höga dödligheten beror på coronapandemin och den preliminära statistiken är framtagen för att ge en snabbare bild över dess utbrott i Sverige.

I statistiken nämns också den så kallade överdödligheten, det vill säga dödsnivåer som är högre än genomsnittet för 2015-2019. Denna existerade inom samtliga län förutom Västerbottens län för veckorna 16-19 under 2020. Sett enbart till vecka 19 har denna sjunkit och förekom bara i Örebro län.

En annan ljuspunkt i statistiken är att dödstalet sjunker i Stockholm, som varit hårdast drabbat av coronapandemin. Under vecka 19 dog det 414 personer, att jämföra med toppnoteringen på 777 dödsfall under vecka 15.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets