Den ofrivillige monopolisten
Panoramafönster täcker väggarna runt styrelserummet på femte våningen. På gruset nedanför sitter två ryttare på varsin häst som skrittar runt längs travbanan i Solvalla i Stockholm denna soliga och kyliga februarimorgon.
Vintertid vid den här tiden på dygnet, känns Solvalla annars ganska öde. Travet drar fortfarande storpublik under sommarhalvåret men det blir generellt sett allt svårare att locka besökare ut till banorna. Hasse Skarplöth säger att hästsport inte skiljer sig från övrig sport.
– Den är bäst live, säger han och fyller på med att ATG ska ”förstärka upplevelsen” både för hästspelsbolagets trogna kunder samt det växande segmentet av turspelare.
När Skarplöth tillträdde som vd för ATG för fyra år sedan visade det sig att hoppet från den förra arbetsplatsen MTG:s Viasat inte var så stort som han först hade trott, med förklaringen:
– Vi befinner oss i upplevelseindustrin.
Med åren har han vänt ATG:s negativa utveckling. Från krympande siffror till fjolårets rekordår där ATG:s svenska omsättning landade på 13,3 miljarder kronor. Nettoförsäljningen på 4,1 miljarder kronor var den högsta i bolagets 43-åriga historia och innebar även nytt skatterekord för ATG. Svenska spelskatten är på 35 procent av nettoomsättningen. Och ja, Hasse Skarplöth tycker att skatten bör sänkas för att utjämna konkurrensen mellan svenska och utländska spelbolag.
Men det är inte bara det som ATG:s vd hoppas få läsa i spelutredningen som Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt presenterar den 31 mars. Hasse Skarplöth ställer sig också positiv till en spelmarknad som går från monopol till licensmarknad.
– Då skulle vi kunna expandera internationellt och vi har verkligen spelprodukter i världsklass.
Det naturliga vore i så fall att växa i Norden och därefter Europa. Både på hemmaplan och internationellt är ATG är en udda fågel på spelmarknaden. Det är ett privatägt spelbolag som till 90 procent ägs av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp – som tillsammans består av 37 föreningar och banor. Dessutom har ATG monopol för spel på hästar i Sverige.
– Vi är ett privatägt monopol med statlig majoritet i styrelsen som inte vill vara ett monopol.
För varje hundralapp som spelas på ATG går 70 kronor tillbaka till spelaren, 13 kronor till näringen – banor, hästägare, tränare – 11 kronor till staten och 6 kronor till ATG:s omkostnader för it och marknadsföring. Att höja andelen av återbetalningen för att kunna konkurrera bättre med de utländska spelbolagen är inte aktuellt, enligt Skarplöth. Tvärtom hoppas han på införandet av ett statligt tak på hur stor andel som får gå till återbetalning.
– Det handlar om spelansvar och långsiktig finansiering av trav- och galoppsporten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.