Detaljerna i räddningsplanen
Obama-administrationen presenterar på måndagen detaljer i en plan för att öka kreditflödet och expandera likviditeten. Ett nytt offentlig-privat program, Public-Private Investment Program (PPIP), kommer att sätta upp fonder för att skapa en marknad för de lån och värdepapper som just nu tynger det finansiella systemet.
Det skriver USA:s finansminister i en artikel i Wall Street Journals nätutgåva.
PPIP kommer att köpa fastighetsrelaterade lån från banker och värdepapper från de bredare marknaderna. Bankerna kommer att ha möjlighet att sälja samlade lån till dedikerade fonder, och investerare kommer att konkurrera för att ha möjlighet att delta i dessa fonder och dra fördel av den finansiering som regeringen står för.
De fonder som etableras under programmet kommer att ha tre särskilda kännetecken. För det första kommer de att använda resurser i form av kapital från finansdepartementet, och finansiering från FDIC och Federal Reserve, för att mobilisera kapital från privata investerare.
För det andra kommer PPIP att försäkra att deltagare från den privata sektorn delar riskerna tillsammans med skattebetalarna, och att skattebetalarna får del av vinsterna från dessa investeringar. Fonderna kommer att vara öppna för alla typer av investerare, som pensionsfonder, så ett brett spektrum av amerikaner kan delta.
För det tredje kommer köparna inom den privata sektorn att etablera värdet på de lån och värdepapper som köps under programmet, vilket kommer att skydda regeringen från att betala för mycket för tillgångarna.
PPIP kommer initialt att tillhandahålla finansiering på 500 miljarder dollar, med potentialen att expandera upp till 1.000 miljard dollar över tiden, vilket är en betydande del av de fastighetsrelaterade tillgångar med ursprung från före recessionen som nu tynger USA:s finanssystem.
“Över tiden, genom att tillhandahålla en marknad för dessa tillgångar som nu inte existerar, så kommer detta program att hjälpa till att förbättra tillgångsvärderingen, öka lånekapaciteten hos bankerna och minska osäkerheten vad gäller förlustomfattningen i bankernas balansräkningar. Möjligheten att sälja tillgångar till denna fond kommer att göra det lättare för banker att samla privat kapital, vilket kommer att skynda på deras förmåga att ersätta kapitalinvesteringarna som getts från finansdepartementet”, skriver Timothy Geithner.
Timothy Geithner konstaterar att den amerikanska ekonomin och världen nu står inför extraordinära utmaningar, och att hanteringen av dessa utmaningar kommer att kräva extraordinärt agerande.
Han skriver att en kris som denna inte har någon enkel orsak, men att de som nation har lånat för mycket och låtit finanssystemet ta oansvariga risknivåer. Dessa beslut har orsakat enormt lidande, och mycket av skadan har kommit på vanliga amerikaner och småföretagare som varit försiktiga och ansvarstagande.
“Detta är i grunden orättvist, och amerikaner är berättigat arga och frustrerade”, skriver han.
Han konstaterar också att de åtgärder som redan vidtagits från regeringen och Federal Reserve redan börjat ge effekt. De har bidragit till att få ned boräntorna till historiskt låga nivåer. Denna månad har vi också sett en 30-procentig ökning i bolånrefinansieringen, vilket innebär att miljontals amerikaner börjar dra fördel av lägre räntor. Detta är bra för husägarna, och bra för ekonomin.
Men finanssystemet som helhet arbetar fortsatt emot en återhämtning. Många banker, som fortsatt tyngs av dåliga lånebeslut, håller tillbaka kreditgivningen. Marknadspriserna för många tillgångar hos finansinstituten är antingen osäkra eller nedttryckta.
“Med detta tryck igång på bankernas balansräkningar, så förblir krediter en bristvara, och de krediter som är tillgängliga medför en hög kostnad för låntagarna”, skriver Timothy Geithner.
Han framhåller att PPIP är bättre för skattebetalarna än att regeringen direkt köper tillgångar från banker som fortsatt är igång och därmed anta en högre del av förlusterna. Dagens förslag delar istället riskerna med den privata sektorn och skapar konkurrensförhållanden som avgör marknadspriset för illikvida tillgångar.
“Att bara hoppas att bankerna ska göra sig av med dessa tillgångar över tiden riskerar att förlänga krisen i en upprepning av den japanska erfarenheten”, skriver Timothy Geithner.
Han skriver också att vi inte kan lösa denna kris utan att göra det möjligt för investerare att ta risk. Även om krisen orsakades av banker som tog för mycket risk, så är faran nu att det tar för lite risk.
“I vårt arbete med kongressen att få tillstånd starka villkor som förhindrar missbruk av skattebetalarnas deltagande, så måste vi vara mycket försiktiga med att inte avvisa de investeringar som ekonomin behöver för att återhämta sig från recessionen”, skriver Timothy Geithner.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.