Deutsche: Lågriskbolaget förtjänar en köprekommendation

Gruv- och smältverksbolaget Boliden har defensiva egenskaper som marknaden inte riktigt har tagit till sig, skriver Deutsche Bank.

Boliden är i själva verket ett av de bolag i sektorn som har lägst risk. Trots detta har aktien fallit brant från den senaste toppnivån.

Det hävdar Deutsche Bank, som i en ny analys höjer sin rekommendation för aktien till köp från behåll, med ny riktkurs 240 kronor (225).

”Guld och silver står för nästan 25 procent av gruvintäkterna och de kontracykliska smältverken för närmare 40 procent av nästa års väntade rörelseresultat”, skriver Deutsche Bank.

Vidare menar banken att bolagets valutaexponering, svenska kronor och euro, utgör ett bra skydd om dollarn stärks ytterligare.

Boliden kan också dra nytta av den snabba prisuppgången för nickel, i spåren av att Indonesien avser att stoppa export av nickelmalm. Nickel står för cirka 10 procent av Bolidens gruvintäkter.

Till de för Boliden positiva faktorerna räknar Deutsche Bank också att tillväxtprojekten i Aitik, Garpenberg och Kevitsa ska resultera i ökade produktionsvolymer och lägre investeringsutgifter framöver. Därtill finns förutsättningar för förbättrade marginaler inom smältverken från och med årets andra halva, enligt analytikern.

Boliden handlades på onsdagsförmiddagen till 216:35 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 2,4 procent för dagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.