DNB sänker tillväxtprognos

Den måttliga återhämtningen i världsekonomin fortsätter, bedömer DNB som räknar med en BNP-tillväxt i år kring de 3 procent som den globala ekonomin växte med i fjol.

Det innebär dock en nedrevidering av den prognos på 3,5 procent som banken presenterade i januari. Oväntat svag tillväxt i utvecklade länder ligger bakom nedrevideringen. Detta beror i sin tur på den kalla vintern i USA, momshöjningen i Japan och brist på investeringsökning i eurozonen.

Bland de faktorer som indikerar att den ekonomiska återhämtningen trots allt kommer att fortsätta återfinns mindre skulder, mer solida banker, lägre räntor och ökad intjäning hos företagen. Nästa år väntas därför BNP-tillväxten globalt öka till 3,5 procent, tror DNB.

Ryssland och Ukraina har seglat upp som nya betydande riskfaktorer. Å andra sidan har bankens oro för en hårdlandning i Kinas ekonomi avtagit.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets