Dollarn får fart

De svenska obligationsräntorna har, liksom motsvarigheterna i omvärlden, stigit skarpt under måndagen efter att riskaptiten på börserna fått fäste globalt. Flera bedömare pekar på att fredagens amerikanska sysselsättningsrapport, som inkom svagare än väntat, minskat sannolikheten för en räntehöjning från Federal Reserve under 2015 och därmed gynnat sentimentet.

Dollarn har återhämtat mer än hälften av fallet mot euron som följde på den nedslående jobbdatan. Euron fick samtidigt stöd av att detaljhandeln utvecklades starkare än väntat i augusti, enligt siffror från Eurostat.

Eftermiddagens oväntat svaga data från den amerikanska tjänstesektorn, där både PMI från Markit och ISM-index inkom lägre än de preliminära utfallen och marknadens förväntningar, kunde inte mer än rucka något på dollarstyrkan.

Barclays pekar på positiva detaljer i ISM-datan, där delindex över sysselsättningen steg, och menar att statistiken visar att “tillväxten i den amerikanska tjänstesektorn har mattats av men fortsatt är solid”.

Kronan stöddes av ett överraskande starkt svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn samt industristatistik som var något ljusare än väntat. Tjänsteproduktionen nådde dock inte upp till förväntningarna under månaden, vilket dämpade sentimentet.

“Tillverkningsproduktionen återhämtade sig mer än väntat i augusti, även om trenden förblir svag. Det är samtidigt uppmuntrande att orderingången fortsätter att stiga”, kommenterade Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea Markets.

Sveriges industriproduktion steg med 3,8 procent i årstakt under augusti, vilket överträffade marknadens förväntan om en årstakt på +0,5 procent enligt SIX News enkät. Vissa nedrevideringar för juli noterades dock. Orderingången till den svenska industrin ökade samtidigt med 9,4 procent årstakt, vilket var aningen lägre än juli månads årstakt.

Den svenska tjänsteproduktionen steg i augusti med 1,9 procent i årstakt, vilket var under marknadens förväntan om +3,2 procent enligt SIX enkät.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg från 52,4 till 57,0 i september och överträffade väntade 53,5 enligt SIX News enkät.

“Tjänstesektorn fortsatte att växa i stadig takt med samtliga index i tillväxtzonen. På uppsidan bidrog främst orderingången medan leverantörernas leveranstider påverkade tjänste-PMI negativt”, kommenterade Swedbank och Silf som sammanställer datan.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 53,7 i september jämfört med 54,4 månaden innan. Det preliminära utfallet för september och tillika marknadens förväntningar var 54,0.

“Det slutliga PMI-utfallet kom in något under det tidigare preliminära utfallet men lämnar fortsatt en signal om att EMU:s ekonomi har växt med 0,4 procent under det tredje kvartalet”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.

Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn, där det inte meddelas några preliminära utfall, sjönk från 55,6 till 53,3 i september. Det var en besvikelse jämfört med marknadens förväntan om en viss ökning.

Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,4 i september från 53,7 föregående månad, enligt morgonens statistik.

Förutom dagens PMI-skörd har Eurogruppens möte i Luxemburg inletts. Såväl EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici som Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem har uppmanat Grekland att fortsätta med reformerna. Finlands finansminister Alexander Stubb instämmer och ser att Grekland är betydligt starkare nu jämfört med den värsta krisen i somras.

“Grekland har haft en folkomröstning och ett val där de har bundit sig till de besluten som vi har gjort om det här tredje paketet. Nu borde det gå som på räls”, sade Stubb till SIX News under dagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF