Dollarn stärks mot euron
På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euron, inför dagens eurogruppsmöte där situationen med Greklands finansiering återigen står högst på agendan.
“Höga skulder, hög arbetslöshet, otillräcklig tillväxt och radikala missnöjespartier som går från 0 procent till regeringsmakt på ett år kommer att skapa multipel huvudvärk under flera år framöver, inte bara för Tyskland utan även för Europa och världen. I dag gäller dock bara en sak: att åter köpa sig tid – vinst-förlustkalkylen talar för att någon slags enighet nås på euromötet i dag”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist inför mötet.
Under morgonen stod Konjunkturinstitutets barometrar i fokus. Hushållens inflationsförväntningar på 12 månaders sikt, rensat för extremvärden, steg enligt undersökningen till +0,7 procent i februari, från 0,0 procent i januari.
“Det är ett gott tecken och bör välkomnas av Riksbanken. Undersökningen är dock volatil och något svårtolkad. Dessutom ägnar Riksbanken mer uppmärksamhet till Prosperas undersökning över inflationsförväntningarna”, kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson efter statistiken.
Hushållens förtroende sjönk till 97,4, från 98,4 föregående månad och jämfört med väntade 99,6 enligt SIX News enkät. Swedbank anser att nedgången i hushållens förtroende var något överraskande men noterade att synen på den egna ekonomin för närvarande förbättrades.
“Konsumenterna verkar vara osäkra på huruvida den positiva utvecklingen är hållbar. Diskussioner om högre inkomstskatter nästa år och åtgärder för att stoppa hushållens kredittillväxt (genom amortering och minskade ränteavdrag) ser ut att påverka sentimentet negativt framöver”, kommenterade Swedbanks seniorekonom Jörgen Kennemar.
KI-barometern för tillverkningssektorn sjönk till 106,8 i februari, från 107,4 månaden innan och jämfört med förväntningarna på 106,3.
“Sentimentsindikatorerna för tillverkning och företagen visade en viss nedgång, som förväntat, men fortsätter att måla en relativt positiv bild över den svenska ekonomin framöver, i linje med en tillväxt över trenden. Den svagare kronan bör ge stöd för en förstärkning av tillverkningssentimentet under de kommande månaderna”, kommenterade SEB.
Preliminära inköpschefsindex från EMU var blandade med en tendens där tjänstesektorn steg och överträffade förväntningarna och där tillverkningssektorn var något svagare än väntat.
För EMU steg tjänsteindex till 53,9, från 52,7 månaden innan och jämfört med väntade 53,0. Tillverkningsindex steg samtidigt marginellt till 51,1 men var något under väntade 51,5. Ett tal över 50 indikerar expansion.
Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk preliminärt från 52,2 till 51,5 i februari, vilket vore den svagaste tillväxttakten sedan i juli i fjol.
Brittisk detaljhandel steg med 5,4 procent i årstakt under januari. Det var en klar uppgång från december månads nivå på +4,3 procent men marginellt svagare än förväntningarna.
På USA-agendan står ett preliminärt inköpschefsindex från Markit som presenteras vid 15.45.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.