Draghi: Risker på nedsidan

Mario Draghi, ordförande för ECB, uppger på torsdagen att riskerna på nedsidan från den globala tillväxten och handeln är tydligt synliga.

Inflationsdynamiken har dessutom försvagats något, huvudsakligen med anledning av lägre oljepriser och den fördröjda effekten av den starkare euron som sågs tidigare under året.

Dessutom är pristrycket, exempelvis från producentpriserna, fortsatt väldigt dämpade. Tecknen på en bestående vändning i kärninflationen har dessutom försvagats något, enligt ECB-ordföranden.

Återhämtningen förväntas stärka den underliggande inflationsprocessen gradvis men den utdragna ekonomiska svagheten under de senaste åren fortsätter att tynga den nominella lönetillväxten. Det kan göra pristrycket mer måttligt framöver.

“Från dagens perspektiv, antyder det att en bestående normalisering av inflationen kan ta längre tid än vi förväntade i mars när vi först utvärderade den sammantagna påverkan av våra åtgärder”, säger Draghi.

Draghi upprepar vidare att man kommer att utvärdera graden av de penningpolitiska lättnaderna vid mötet i december. Om slutsatsen blir att inflationsmålet på medellång sikt riskeras, kommer man agera genom att använda alla tillgängliga instrument inom centralbankens mandat för att säkerställa att en lämplig penningpolitisk lättnad upprätthålls.

“I linje med vår prognos, anses tillgångsköpsprogrammet vara ett särskilt kraftfullt och flexibelt instrument. Vi har faktiskt alltid sagt att våra köp kommer att fortsätta efter slutet av 2016 om vi inte ser en bestående justering av inflationsbanan som är i linje med vårt mål att nå en inflationstakt under, men nära, två procent på medellång sikt. Andra instrument kan också vara att stärka kraften i köpprogrammet om nödvändigt”, fortsätter Draghi.

Den inkommande statistiken bekräftar att återhämtningen i EMU fortsätter i en måttlig takt. Hittills har den ekonomiska aktiviteten visat en viss grad av styrka med tanke på externa influenser som tenderar att försvaga efterfrågan.

Samtidigt som den externa efterfrågan har avtagit har EMU:s exportmarknadsandel ökat. De lägre energikostnaderna och de penningpolitiska åtgärderna ger stöd till konsumtionen och, i en ökande takt, ny kapitalformation, enligt centralbanksordföranden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF