”Duktigt folk har möjligheter”
När Catellas vd Knut Pedersen pressas på vilken typ av ledare han är, översatt i tennistermer, svarar han att han är en baslinjespelare som står och nöter, men ibland oväntat springer fram på nät ”för att stöka till det lite”.
– Som norrman är man lite opportunistisk.
Knut Pedersen spelar emellertid inte tennis. Catellas vd sitter hellre på läktaren, trots att bolaget sponsrar just tennis. I Danderyd utanför Stockholm byggs Catella Arena.
Vägen till chefsposten på Catella börjar i Nordnorge på 1990-talet. En ung Knut Pedersen lämnar sin hemort i Helgeland för att uppfylla sin dröm om att stå på ett amerikanskt handlargolv. Och 24 år gammal händer det, i Chicago. Till Sverige kommer han genom UBS, och därefter följer en karriär i finansbranschen via Nordea, Öhman och ABG innan Catella fiskade upp honom år 2013.
Mitt under sommaren tappade Catella sex av tio förvaltare, som i ett slag lämnade koncernen. Det var kostsamamma avhopp, det sticker inte Knut Pedersen under stol med. Med stjärnförvaltarna försvann en stor del av kapitalet.
– Man måste vara ödmjuk inför att duktigt folk har möjligheter på utsidan, säger han.
Knut Pedersen pekar på att Catella har ett nytt ledarskap och ny strategi i fondbolaget och att detta har påverkat folk på olika sätt.
– Men vår strategi har också attraherat nytt folk, några av de bästa vi har i Norden.
Knut Pedersen talar gärna ledarskap, och finansbranschen får inte godkänt av honom. Till exempel det faktum att alltför många får chefsjobb för att de är exempelvis duktiga analytiker eller förvaltare.
– Och accepterar vi det, accepterar vi också att ledarskap inte är en kompetens i sig, säger han.
En annan ”enorm missuppfattning” i finansbranschen, enligt Knut Pedersen, är inställningen att medarbetare behöver en rejäl dos av osäkerhet, alternativt en överdos av press för att kunna prestera bra.
Det är helt fel, menar han. Motivation skapas av trygghet.
Han pratar också om sjukan många lider av, att koppla sin identitet så hårt till sina jobb.
– Man måste försöka hitta vilken identitet man har i andra sammanhang, som vem man är i till exempel en relation eller som förälder. Det är viktigt att hitta den balansen.
Knut Pedersen själv jobbar mycket. Men han gör det disciplinerat. För att få tid med familjen och för att, som den norrman han är, kunna ”gå på tur”.
– Ett välfungerande privatliv är en förutsättning för att kunna prestera.
TEXT: Anna Gullers
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.