Dyrare klappar i jul

I år räknar svenska folket med att köpa dyrare julklappar än vad de gjorde förra året.

I genomsnitt får klappen kosta över 800 kronor, vilket gör den 25 procent dyrare än 2013. Det framgår av SBAB:s senaste undersökning.

”Det finns flera anledningar till att vi kan vara generösa i år. Det som framför allt gett många extra pengar att spendera är att boräntorna sjunkit med ungefär en procent sedan förra året. Varje lånad miljon har blivit tio tusen kronor billigare för alla med rörlig boränta”, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, i en skriftlig kommentar.

Andra anledningar är att inflationen är noll och att reallönerna har ökat. Dessutom genomförde den borgerliga regeringen ytterligare ett jobbskatteavdrag under sitt sista år vid makten. Börsen har stigit och för många har det gjort att sparpengarna ökat i värde de senaste tolv månaderna.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.