Ekonomins nya smörjolja

Plötsligt får alla, från halvt utslagna till högutbildade invandrare, jobb. Flaskhalsproblem i ekonomin mildras. Allt tack vare bemanningsföretagen.

Jackan som tidningsutdelaren hade fått från bemanningsföretaget var vackert röd. Lika röd var hans näsa, och vad det berodde på syntes tydligt när han staplade iväg på vingliga ben, istället för att stoppa gratis kvällstidningsläsning i händerna på hemåtvändande förortspendlare.

Om den luggslitne mannen fick förtroendet att dela ut tidningar kommande dagar vet vi inte. Men händelsen i Stockholms eftermiddagsrusning visar att arbetsmarknaden i huvudstaden befinner sig i ett sällan skådat läge. När personer som normalt sitter på en bänk med en påse i näven plötsligt blivit anställda utan någon synbar rehabilitering förstår alla och envar att arbetsmarknaden är överhettad. Bemanningsföretagen dammsuger arbetsmarknaden till sista smula.

Rättmätig revansch

Samtidigt har grupper som tidigare, på högst orättfärdiga grunder, nekats tillträde till arbetsmarknaden – framför allt invandrare och äldre – äntligen fått sin rättmätiga revansch. I bemanningsföretagen har ofta mer än hälften av de anställda invandrarbakgrund. Bemanningsföretagen har blivit viktiga för industriföretagen och bidrar till att mildra de flaskhalsproblem som personalbrist innebär i vissa sektorer.

Personalomsättningen förblir hög i bemanningsbranschen, cirka 30 procent, eftersom jobben ofta används som en språngbräda till andra anställningar. Det fina i kråksången är att detta också gäller personer med invandrarbakgrund som när de väl fått visa vad de går för ofta får jobb hos kundföretag. Detta gäller även kvinnor och äldre, även om chansen avtar med stigande ålder. Störst sannolikhet att få jobb har de som är yngre än 25 år.

”Inget tyder på att invandrare blir inlåsta i bemanningsbranschen. De går vidare i ungefär samma utsträckning som andra i samma ålder”, säger Eskil Wadensjö, professor vid SOFI, Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Han har medverkat i Mångfaldsprojektet som står bakom rapporten ”Personaluthyrningsföretag – en bro till arbetsmarknaden?”.

Ökar rörlighet

Att bemanningsföretagen erbjuder ett tryggt sätt att byta arbete bidrar per definition till att öka rörligheten på arbetsmarknaden. I vilken utsträckning bemanningsföretagen fungerar som smörjmedel i ekonomin är dock inte känt eftersom det saknas forskning på området. Branschen är förhållandevis ny men växer snabbt. Andelen sysselsatta i sektorn väntas öka från dagens 0,7 procent till Europanivån 2-3 procent inom ett par år.

Lägre arbetslöshet

Det finns vissa tecken på att ökad rörlighet skulle hålla tillbaka inflationen och den vägen leda till ökad efterfrågan på arbetskraft och lägre arbetslöshet. Vissa landsting har haft kraftigt ökade personalkostnader till följd av en större kader inhyrd personal. Men alltjämt är det en liten del av den totala personalstyrkan som är inhyrd, och effekterna märks inte i första hand i löneökningar för ordinarie personal.

”Det har påverkat arbetsgivarna i vårdsektorn till att se över arbetsvillkoren, men när det gäller löneskillnaderna mellan anställd och inhyrd personal har de ibland överskattats”, säger Håkan Frisén, chefekonom på Landstingsförbundet.

Rör sig ogärna

Det som talar mot resonemanget om rörlighet är att den svenska arbetskraften ogärna rör sig ur fläcken. De generösa svenska avtalen med fast anställning och baslön skapar en trygghet som i sig bidrar till minskad rörlighet, allt annat lika. Men det är svårt att göra internationella jämförelser.

”Det enda som är gemensamt är att det är de största internationella bemanningsföretagen finns överallt. De anpassar sig till lokala förhållanden”, konstaterar Eskil Wadensjö. I det fackföreningsdominerade Sverige har facken samarbetsavtal för att hjälpa utsatta medlemmar till nya jobb. Civilekonomerna, som har högutbildade medlemmar, samarbetar med Manpower.

Siamesiska tvillingar

Men bemanningsföretagens enskilt viktigaste samarbetspartner idag är arbetsförmedlingen.

Konkurrensen mellan bemanningsföretag och arbetsförmedling har bytts mot samarbete. Den trenden är särskilt tydlig i de mindre städer, exempelvis i Eskilstuna, där bemanningsföretagen har gjort sitt intåg under det senaste året och skapat ett samarbetsklimat från start. De båda verksamheterna framstår som siamesiska tvillingar. Den ene kan inte leva utan den andre.

För arbetsförmedlingarnas del blir bemanningsföretagen allt viktigare som kunder. Arbetsförmedlingen har alltid fått arbeta med de mest utsatta på arbetsmarknaden, eftersom utbildade med arbetslivserfarenhet klarar sig själva. De mest eftertraktade hittar jobb på egen hand. Med hjälp av internet har individen också större makt över sitt eget arbetssökande. Förmedling av jobb har gradvis blivit en mindre del av arbetsförmedlingens verksamheten sedan monopolet avskaffades 1992.

För bemanningsföretagen är det guld värt att arbetsförmedlingen vaskar fram lämpliga kandidater, håller informationsträffar om hur det är att jobba på bemanningsföretag, med mera. Sådan service, som dessutom inte kostar dyra pengar, skulle vilket företag som helst ta emot med öppna armar.

Som grädde på moset kan bemanningsföretagen rekrytera rutinerade handläggare från arbetsförmedlingar runt om i landet, i takt med att arbetsförmedlingen får banta sin kostym till rådande konjunkturläge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco