Elekta rasar efter vinstvarning

Elekta sänker sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerar bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nu räknar Elekta med att ebita-marginalen för räkenskapsåret uppgår till runt 18 procent. Den tidigare prognosen var en ebita-marginal på omkring 19 procent.

Analytikerna hade, enligt en sammanställning från Infront Data uppdaterad i mitten på september, förväntat sig en ebita-marginal på 19,2 procent.

Försenade installationer och valuta uppges ha påverkat ebita-resultatet negativt i det andra kvartalet och Elekta har initierat åtgärder för att förbättra marginalen under bolagets andra halvår.

Utsikterna om en försäljningsökning inom intervallet 8-10 procent ligger fast.

Enligt Infront Data förväntade sig analytikerna en valutajusterad försäljningstillväxt på 9,2 procent för helåret.

Elekta är under fredagsförmiddagen tredje mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen. Aktien föll runt 13 procent, men var redan före vinstvarningen ned cirka 4 procent.

SEB kom på fredagen med en sänkt rekommendation för Elekta till behåll från köp.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här