Ellison laddar för världsherravälde

Företagslegenden Larry Ellison är 61 år, men drömmer fortfarande om världsherravälde för sitt mjukvaruföretag Oracle. I en exklusiv intervju berättar han för Affärsvärlden hur han tänker vinna över Bill Gates Microsoft. Strategin? Förvärv, förvärv och åter förvärv.

– Jaha, och vad skulle ni vilja prata om då?
Larry Ellison, grundare av mjukvarujätten Oracle, är på gott humör när han träffar Affärsvärlden på sin nya lyxjakt Rising Sun strax utanför Valencia i Spanien. Tidigare under dagen har kappseglaren Oracle-BMW, hans satsning på att vinna seglingsvärldens prestigefyllda America’s Cup, gjort bra ifrån sig under en deltävling.

Men att det knappast är framgångarna på sjön vi vill prata om just nu gissar han nog. Frågorna gäller i stället hur han ska vinna den giganternas kamp han startat. Företagslegenden Ellison tänker nämligen göra sitt Oracle större än Bill Gates Microsoft:

– Jag vill att Oracle blir världens största mjukvaruföretag, säger han.

I dag är Oracle bara tvåa; världens näst största mjukvarubolag efter Microsoft. Medan Microsoft är störst på program till pc, så kallade desktop applications, så är Oracle störst på program som används av företag, till exempel databaser och affärssystem i lika former. Men Ellison drömmer om att göra Oracle större – mycket större. Det ska ske genom förvärv och konsolidering av hela mjukvarumarknaden. Att växa organiskt går för långsamt.

– Varför finns det så många fler mjukvarubolag än biltillverkare? Det finns alldeles för många bolag och vi är på väg mot en period med ännu mer dramatisk konsolidering.

– Oracle försöker att vara den som driver konsolideringen inom mjukvara för företag (enterprise software). Vi är i dag världens största bolag inom det området, och vi kommer att gå ur den här processen som ett riktigt stort och viktigt företag. Titta på Cisco till exempel, som har klarat konsolideringen i sin bransch mycket bra. Det är en process som händer i varje bansch, säger Larry Ellison.

Hans plan för att ta herraväldet över företagsmarknaden för mjukvara rullar redan på för fullt. Efter att Oracle vunnit den extremt segslitna rättsliga tvisten om Peoplesoft vid årsskiftet har förvärven kommit slag i slag.

Att Oracle ska driva konsolideringen är inte bara ord från Ellisons sida. Oracle har köpt upp bolag i ett allt snabbare tempo de senaste åren, med köpet av Peoplesoft för runt 75 miljarder kronor som det största. Bara hittills i år har Oracle gjort åtta köp, det senaste en majoritetspost i Indiens största mjukvarubolag I-flex för nästan en miljard dollar. Ellison jagar volymer och skalfördelar. Han är övertygad om att det är avgörande för framtiden.

– Rupert Murdoch berättade en gång för mig att hemligheten med framgångar inom tv var sport. Bara det. Och han hade rätt. Hemligheten med mjukvarubranschen är storlek, säger Ellison.

Integrationen av Peoplesoft har hittills gått förvånansvärt snabbt och smärtfritt, vilket den senaste kvartalsrapporten också skvallrade om. Marknaden befarade att konkurrenten SAP knep kunder från Peoplesoft medan Oracle höll på att köpa upp företaget, men så verkar det inte ha blivit. Det har gett Oracle och Ellison blodad tand, och marknaden väntar sig nu många fler förvärv. Ofta handlar det om företag inriktade på kunder i en viss bransch, som detaljhandel och finansbranschen. Det kan också handla om företag med programvara för en speciell funktion, som CRM-system eller löne- och personalhanteringssystem.

Tidigare i år köpte Oracle amerikanska Retek för knappt fem miljarder kronor. Bolaget är starkt inom detaljhandel. Där stod kampen mot ärkerivalen SAP som bjöd på samma bolag. Efter en tuff strid vann Oracle, men premien blev också 100 procent. SAP är världsledande inom affärsapplikationer, en marknad värd 47 miljarder dollar globalt. Det är det område där Oracle nu är som mest aggressivt. Oracles grund är databaser och företaget spelar i samma division som Microsoft på världsmarknaden.

Merparten av intäkter och vinster kommer från databasprodukterna. Men det är inom affärssystem och så kallad middleware (program som fungerar som länkar och syr ihop ett företags olika program) där de största möjligheterna att växa finns. Mycket av fokus ligger därför nu på affärsapplikationer. Det märks inte minst i till exempel Sverige, där Peoplesofts vd blev chef för det sammanslagna Oracle/Peoplesoft.

Tyska SAP är den främste konkurrenten, både på marknaden och när det gäller att köpa andra bolag. Men Ellison är inte rädd.

– Vi är mycket större än de är och vi är också mycket lönsammare. Det är en bra början. Vi tror att vi kommer att kunna dra fördel av vår storlek, vår starka kassa och sådana saker. Vi växer snabbare än SAP inom affärsapplikationer, och vi kommer definitivt att vara större än SAP på det om tre-fyra år. Det kommer att ske relativt snabbt. Vi är ett större och bättre skött företag, hävdar Ellison i den aggressiva och självsäkra stil som blivit ett av hans kännetecken.

Med en kassa på över fem miljarder dollar och mycket bra lönsamhet har Oracle kapacitet att köpa det mesta även efter köpet av Peoplesoft, som gick loss på 75 miljarder kronor.
Bland de hetare uppköpskandidaterna märks de amerikanska börsnoterade bolagen Siebel Systems, som gör kundhanteringssystem, BEA, som är stora inom så kallad middleware och Hyperion inom informationssystem.

Det som dämpar Ellisons köplust är aktiemarknaden, som manar till försiktighet, och konkurrensen om de objekt som finns, vilket driver upp priserna. Även utanför USA finns många inressanta objekt för Oracle. Det visar köpet av indiska I-flex.

I Sverige arbetar börsnoterade IFS väldigt nära Oracle och är en av bolagets största samarbetspartner i landet. IFS pekas också ut av analytiker som en uppköpskandidat, vilket Larry Ellison inte förnekar:

– Vi har tittat på IFS, visst har vid det, säger han.

De amerikanska antitrustmyndigheterna drog Oracle inför rätta i samband med köpet av Peoplesoft. Men Oracle och Ellison gick segrande också ur den striden. Det var under den rättegången som det framkom att Microsoft och SAP hade diskuterat ett samgående. Och med facit i hand från den rättegången ser Ellison inte konkurrenslagstiftning som ett akut problem i konsolideringsprocessen.

– Vi är inte ens i närheten av att nå en marknadsandel stor nog att motivera konkurrensmyndigheterna. Jag tror vi kan göra ytterligare ett antal förvärv av hygglig storlek innan vi oroar dem, säger han.

Och hans egen roll då? Sedan han startade Oracle 1977 har han hela tiden varit antingen vd eller arbetande ordförande. Han fyllde nyss 61. Är det dags att trappa ner?

– Absolut inte. Jag gillar verkligen mitt jobb och jag tror att jag bidrar med en hel del, bland annat genom att rekrytera mycket nytt och duktigt folk. För en överskådlig framtid skulle jag vilja ha kvar den roll som CEO och ordförande jag har i dag, så länge som styrelsen vill ha mig kvar.

________________

DETTA ÄR ORACLE
Oracle utvecklar och säljer mjukvara till företag. Databaser och så kallad middle ware utgör 81 procent av försäljningen, affärsapplikationer resterande 21 procent. Inom databaser är Oracle världsledande. Vardagligheter som uttag i bankomater eller biljettbokningar involverar ofta en databas från Oracle.
Företagets två huvuddivisioner är mjukvara och tjänster där till exempel konsulter och utbildning ingår.

Ett av Oracles största och viktigaste projekt för närvarande kallas Fusion. Projektet går ut på att smälta ihop företagets alla produktlinjer, som baseras på öppna standarder som java och xhtml, under en hatt.

Omsättning: 89 miljarder kronor
Vinst efter skatt: 22 miljarder kronor
Börsvärde: 515 miljarder kronor
Antal anställda: 50 000
Ordförande: Larry Ellison
CEO: Larry Ellison
Vd: Charles Phillips
_________________

LARRY ELLISON OM…
… internetbubblan som sprack 2001
– Jag glömmer aldrig dagen då ett företag som hette Ariba var värt mer än Daimler-Chrysler. Bolaget hade inte ens en produkt, bara en del av en produkt – att kunna lägga in en köporder i en webbläsare. En programsnutt som en av mina katter hade kunnat skriva. Det bolaget var värt mer än Europas största industrikoncern. Det var helt enkelt fel.

… ärkerivalen Microsoft
– Mitt problem med Microsoft är i grunden att de helt enkelt bröt mot lagen. När Netscape var ett av de mest innovativa bolagen på 1990-talet försvann de för att Microsoft bröt mot lagen flera gånger för att krossa dem. Microsoft har aldrig straffats för det.

… utbildning och entreprenörer
– Det är knappast överraskande att så många entreprenörer lämnar högre studier för att starta företag. Hemligheten med entreprenörskap är att hitta felen i konventionell och traditionell kunskap och i sätt att tänka. Hemligheten med att misslyckas på högskolan är just att antyda att konventionell kunskap kan vara fel. Jag är övertygad om att Galileo hade underkänts i astronomi! Kärnan i innovation är just det, att ifrågasätta vedertagna sanningar.

… att köpa ett fotbollslag
– Det är något jag verkligen funderar på, både att köpa ett NBA-lag (basket) och ett NFL-lag (amerikansk fotboll). Det skulle vara riktigt kul men jag kan inte avslöja vilka jag tittar på.

… varför hans båt Rising Sun är så stor som 138 meter (453 fot).
– Bra fråga. Planerna började med en båt på 300 fot, men sedan fick den ett eget liv. Jag ville ha en båt som var lång, låg och kunde gå i 30 knop. Ju längre desto snabbare är regeln för båtar, och på något sätt blev den bara längre och längre. Jag ville att hon skulle vara vacker och snabb. Jag tappade koll på längden någonstans längs vägen.

… filantropi och välgörenhet
– Jag har kritiserat filantropi för att man mäter fel sak. Vi mäter hela tiden hur mycket som stoppas in. Jag håller på att göra historiens största donation till Harvard (115 miljoner dollar) men jag tycker verkligen att pengar är fel måttstock. Det viktiga i filantropi är inte hur mycket som stoppas in, utan vad resultatet blir. Hur många liv räddas, hur många liv blir bättre? Det är mycket svårare att mäta resultatet och inte lika intressant, eftersom man måste vänta rätt länge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.