En bra start

Forskningsföretaget Pyrosequencing har fått en bra start och etablerat sig som ledande tillverkare inom genetisk analys. Men det dröjer ytterligare något år tills vinsterna kommer.

Pyrosequencing är ett ungt företag, bildat 1997 och byggt kring en uppfinning för att analysera och tolka den genetiska informationen på kortare DNA-strängar. Det har tidigare inte funnits några lämpliga instrument eftersom intresset för korta DNA-strängar har kommit i skymundan av forskningen på de långa DNA-strängarna i samband med kartläggningen av hela arvmassan. Generna, med arvslagen, består av DNA-segment, som ligger glest utspridda i våra 46 kromosomer. Resten av arvsmassan är »skräp-DNA«, med oklar funktion.

Att använda samma instrument, som kan läsa långa DNA-sekvenser till att också läsa av kortare DNA-strängar, har liknats vid att ta långtradaren till kvartersbutiken för att köpa snus. Det behövs något mer förfinat. Och det har Pyrosequencing lyckats få fram.

Bättre läkemedel

Varför detta intresse för kortare DNA-strängar? Jo, genom att läsa av dem kan man dels studera genetiska variationer mellan individer av samma art, så kallad SNP-analys, dels identifiera unika signaturer (»tags«) för att typbestämma bakteriestammar. På detta sätt ska framtagningen av nya läkemedel och diagnostika kunna bli effektivare. Man kan snabbare hitta gener bakom olika sjukdomstillstånd. Patientgrupper, som ska testas för nya läkemedel, kan väljas ut med SNP-analys så att de kliniska prövningarna går fortare och blir billigare.

SNP-analys och tag-sekvensering kallas tillämpad genetisk analys och väntas få en stark tillväxt framöver, nu när kartläggningen av arvsmassan är mer eller mindre klar. Företag, som varit inriktade på att leverera instrument för kartläggningen, söker sig nu till den tillämpade genetiska analysen.

Konkurrent vinstvarnar

Den ledande tillverkaren, Applied Biosystems, vinstvarnade för en tid sedan vilket har tolkats som att hela sektorn har det besvärligt. Men Pyrosequencing märker inte av någon avmattning. En förklaring kan vara att man slipper den omställning som de etablerade i branschen nu genomgår.

Pyrosequencing har fått en bra start. Sedan företaget lanserade sitt system, kallat PSQ96, i februari i fjol har det inkommit 60 beställningar och det uppsatta försäljningsmålet är nått. Bland köparna finns ledande forskningsinstitutioner i Sverige, USA och Tyskland och flera av de stora läkemedelsbolagen.

Ett system, som består av instrument, mjukvara och reagenser, kostar omkring 800.000 kronor. Bolaget har alltså än så länge en blygsam omsättning.

När alltfler instrument installeras kommer försäljningen av reagenser att utgöra en allt större del av bolagets omsättning. På så sätt ska Pyrosequencing kunna få ett jämnt kassaflöde och slippa de kast i försäljnings- och vinstutvecklingen, som utmärker instrumenttillverkande företag.

I samband med börsintroduktionen i juni förra året tillfördes Pyrosequencing 875 miljoner kronor. Något ytterligare kapitaltillskott lär inte behövas under överskådlig tid. I fjol var förlusten nästan dubbelt så stor som omsättningen. Nästa år eller 2003 bedöms bolaget nå nollresultat, om något i verksamheten inte går snett.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.