Energi går bäst på börsen

Stockholmsbörsen svängde på tisdagen mellan plus och minus, då ingen riktigt tydlig vägledning fanns för färdriktningen.
Energi går bäst på börsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Bland sektorerna gick energi bäst, följt av defensiva sektorer som telekom, medan dagligvaror och teknik var förlorarbranscher.

Strax före klockan 14.00 var det svenska OMXS30-indexet oförändrat vid 1.788 och aktier för 8,3 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland de ledande Europabörserna var det annars överlag nedåt: tyska DAX-index backade 0,7 procent och i Paris var CAC 40 ned 0,3 procent. Londonbörsens FTSE 100 var 0,5 procent lägre.

Stockholmsbörsens storbolagsindex toppades av Electrolux, Tele 2, Swedbank och Nordea, som alla avancerade med 1 procent eller mer. Electrolux ökade 2,2 procent, efter att på måndagen ha fallit i spåren av en vinstvarning. Danske Bank Markets har också höjt sin rekommendation för Electrolux till köp från behåll, enligt Bloomberg News.

På motsatta sidan återfanns H&M, som rekylerade ned 2 procent efter att föregående dag ha handlats upp på goda försäljningssiffror. Det räckte för att göra klädjätten till den svagaste aktien inom OMXS30 för dagen.

Hexagon, som också tappade på måndagen sedan det framkommit att vd Ola Rollén återigen sålt aktier i bolaget, fortsatte ned 1 procent.

Amerikanska Navistar sänkte på tisdagen sina egna prognoser för både omsättning och resultat gällande räkenskapsåret 2019/20. För 2020 spår Navistar nu att intäkterna hamnar i intervallet 9,25-9,75 miljarder dollar, en relativt kraftig sänkning från den tidigare prognosen som var på 10-10,5 miljarder dollar. Bolagets svenska konkurrent Volvo höll dock emot beskeden väl och aktien steg i stället med 0,4 procent.

Positiva siffror gällande nyregistreringen av personbilar inom EU hade viss glädjande smittoeffekt. Bland annat stärktes fordonsunderleverantören Bulten med 3,3 procent.

Investor har fått sin rekommendation hos Bank of America Merrill Lycnch sänkt till underperform, från tidigare neutral. Investor B var ned 0,3 procent.

Hansa Biopharma lyfte däremot 12,5 procent, sedan bolagets vd Søren Tulstrup köpt 5.000 aktier i bolaget till kursen 71:55 kronor. Aktien backade nära 40 procent i fredags, sedan det blivit känt att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör en ny klinisk studie med imlifidase som del av en så kallad BLA-ansökan (Biologic Licens Application).

Det First North-listade fastighetsbolaget Amasten backade 1,4 procent till 8:34 kronor. SBB är på väg att sälja samtliga sina aktier, motsvarande 20 procent, i Amasten. En försäljning av cirka 89 miljoner aktier är säkrad till ett antal fastighetsinvesterare, till kursen 8:35 kronor.

Heliospectra klättrade 3,8 procent efter att bolaget fått en USA-order värd 3 miljoner kronor från Davis Electric.

Vitec har köpt det norska programvarubolaget HK Data, som hade en omsättning på 16 miljoner norska kronor i fjol. Vitec handlades 1,8 procent lägre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets