EQT stiger kraftigt i börsdebuten

Stockholmsbörsen rörde sig på tisdagen i närheten av oförändrade nivåer och utvecklingen påminde därmed om den i övriga Europa, där Frankfurt och Paris var marginellt högre medan London tappade en aning.
EQT stiger kraftigt i börsdebuten - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Riskkapitalbolaget EQT:s aktie rusade under hög omsättning i premiärhandeln.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 13.10 upp 0,1 procent till 1.639 och aktier för 5,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Mer defensiva aktier som hälsovård, dagligvaror och teleoperatörer fortsatte att gå relativt starkt, medan verkstad och råvaror pressades. I botten av OMXS30 återfanns Volvo som sjönk 2 procent, följt av flera andra industribolag.

Riskkapitalbolaget EQT, med rötter i Wallenbergsfären, fick en stark börspremiär, då aktien steg till 84:23 kronor – 26 procent över teckningspriset i noteringserbjudandet som var 67 kronor. Riskkapitalbolagets erbjudande övertecknades mer än tio gånger och omsättningen i aktien var överlägset störst på börsen – omsättningen i EQT motsvarade nästan hälften av handeln på hela Stockholmsbörsen.

Fastighetsföretaget SBB steg 5,2 procent efter att ha presenterat nya mål samt ny utdelningspolicy, i samband med att bolagets B- och D-aktier tagits upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista. Målen kring belåningen är mer försiktiga än tidigare medan målet för storleken på fastighetsbeståndet har skruvats upp.

På rekommendationsfronten har Macquarie sänkt sin rekommendation för stålbolaget SSAB till neutral. En annan analysfirma, Morgan Stanley, har samtidigt sänkt sin riktkurs på SSAB från 45 till 42 kronor, men upprepar rekommendationen övervikt. A-aktien var ned 1,3 procent till 27:50 kronor.

Ortivus rusade 36,6 procent efter att ha fått ett kontrakt från South West Ambulance Service Trust, om leverans av Mobimed journal till södra Englands sjukvårdsdistrikt. Ordervärdet är 8,5 miljoner pund, motsvarande cirka 100 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Lidds föll däremot drygt 10 procent, sedan bolaget lagt fram preliminära resultat från sin fas 2B-studie med bolagets längst framskridna projekt, Liproca Depot mot prostatacancer (LPC-004). Vissa aspekter kring hur effekterna såg ut mellan olika dosgrupper kan ha bidragit till osäkerhet bland bedömare.

Sotkamo Silver lyfte 7,5 procent. Bolagets uppstart av produktionen vid Silvergruvan slutfördes i augusti och dotterbolaget Sotkamo Silvers månatliga ebitda-resultat var positivt under den nämnda månaden.

Bussföretaget Nobina har fått sänkt en rekommendation från Pareto Securities till behåll. Riktkursen sänks från 70 till 68 kronor. Aktien, som gått upp med 20 procent de tre senaste månaderna, sjönk 1,4 procent till 62:50 kronor.

Den tyska fordonsunderleverantören SAF Holland, som 2016 försökte köpa Haldex, har sänkt sina prognoser för marginal och tillväxt för helåret. Haldex handlades 2,5 procent ned.

Kindred steg drygt 3 procent. Omregleringens år 2019 har varit hårt mot bettingbolaget, men Kindreds vd Henrik Tjärnström lovar bättring i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

”Sverige kommer att fortsätta förbättras och inom en tid så kommer vi att vara tillbaka på samma lönsamhet som innan omregleringen. Hur lång tid det tar är lite upp till oss hur länge vi vill ligga på en högre nivå av marknadsföringsinvestering i Sverige”, sade Kindred-chefen.

En artikel om Spotlightbolaget Hoodin, som hjälper företag att effektivisera arbetet med att hantera digital information, publicerades nyligen i Insikt Medicin. Hoodin handlades upp drygt 22 procent.

Saltx, som utvecklar energilagringsteknik, har sett sin aktie röra sig kraftigt upp och ned på senare tid och tisdagen var inget undantag: minus 9,8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.