Ericsson faller som en sten på börsen

Telekomjätten Ericsson faller drygt 7% på börsen efter att ha meddelat att det finns risk för tillfällig negativ påverkan på rörelseresultatet med 1-1,5 miljarder kronor per kvartal. Detta efter att ha lämnat in en patentrelaterad stämningsansökan mot Samsung.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls
Investmentbanken Iberum förklarar att så kallade IPR-royaltyintäkter utgör en stor del av Ericssons resultat, och väntas stå för närmare 9-10 miljarder kronor av 29 miljarder kronor i deras rörelseresultatprognos för nästa år. Det utgör cirka 20%. Bloomberg News har tagit del av analysen.

Investmentbanken tror att en potentiell försening i att teckna nya IPR-avtal i år kombinerat med ett stigande momentum när det kommer till operatörernas adoptionsgrad av O-RAN sannolikt kommer att påverka sentimentet i aktien.

Handelsbanken menar att nyheten är negativ, men man har samtidigt varnat för detta flera gånger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets