Ericsson rusar på positiv börs

Efter två dagar i rad med större nedgångar vände Stockholmsbörsen upp och var klart stigande vid lunchtid på tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

– Det finns tendenser till förbättring på makrodata men det närmar sig också bokslut och då blir investerarna oroliga och tar lite höjd. Samtidigt är värderingen mycket låg generellt vilket gör att det inte kan packa ihop på nedsidan heller och därav det här sicksackandet upp och ned. Utöver det har vi valutarörelser som gör att Stockholmsbörsen och New York inte blir helt synkat, säger Magnus Axén, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 641,9. Omsättningen uppgick till 4,3 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet tappat 5,1 procent sedan torsdagens stängningsnotering.

Ericsson B vände upp från tvåmånaderslägsta och steg 3,9 procent till 66:70 kronor. Aktien inledde handelsdagen positivt men lyftes ytterligare efter att China Unicom höjt sin budget för investeringar i infrastruktur med 56 procent till 110 miljarder yuan under 2009, cirka 128 miljarder kronor, varav 38,7 miljarder yuan ska investeras i det nya 3g-nätet.

China Unicom fick i början av året en licens för att driva ett 3g-nät enligt standarden wcdma, som är den standard som exempelvis Ericsson erbjuder för mobilnät. Ericsson bekräftade den 20 mars att bolaget fått nära 30 procent av China Unicoms totala upphandling av wcdma-baserade mobilnät.

I banksektorn var SEB A 3,2 procent upp till 26:10 kronor. Banken meddelade under morgonen att nyemissionen preliminärt övertecknades med 12,6 procent.

Nordea, som handlas under pågående nyemission, tappade 1,9 procent till 38:74 kronor.

H&M gick något sämre än marknaden i övrigt, med en uppgång på 0,5 procent till 304 kronor. Aktien hölls tillbaka av att JP Morgan i en analys sänkt riktkursen till 270 kronor, från tidigare 290 kronor, och rekommendationen undervikt upprepades. JP Morgans analytiker skriver att de är övertygande om att konsensusprognoserna för innevarande år kommer att visa sig ligga för högt.

Även Volvo B gick svagare genom att stiga blygsamma 0,2 procent till 43:10 kronor. Dagens Industri skrev i en artikel på tisdagen att ett försök från vissa ägare i Volvo om att skapa opinion mot den förslagna utdelningen om 2 kronor per aktie har misslyckats.

Astrazeneca steg 2,3 procent till 284:50 kronor med stöd av en forskningsrapport i Journal of Clinical Oncology som gjort gällande att en studie indikerat att bolagets cancerpiller Recentin fördröjer tillväxten för hjärntumörer genom att minska näringstillflödet för tumören.

Teliasonera avancerade 1,6 procent till 38:40 kronor. Enligt uppgifter i turkisk media för Teliasonera samtal med andra aktieägare i mobiloperatören Turkcell om att förvärva aktieposter.

Karo Bio steg initialt kraftigt men föll tillbaka och var 1,0 procent lägre till 10:20 kronor. Bolaget har meddelat att läkemedelssubstansen KB3305 uppvisat kliniskt betydelsefulla och statistiskt säkerställda effekter på blodsocker hos patienter med typ 2 diabetes. Karo Bio steg med 14 procent under måndagen på spekulation om att studien skulle presenteras.

Cybercom föll 13 procent till 16 kronor efter att bolaget efter stängning på måndagen meddelat att styrelsen föreslår en nyemission om högst 100 miljoner kronor. Aktieägare som kontrollerar 53 procent av kapital och röster har meddelat att de kommer att teckna sina andelar i nyemissionen.

Hemtex handlades upp 1,1 procent till 17:90 kronor under låg omsättning efter att styrelsen föreslagit en garanterad nyemission på 150 miljoner kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.