Experter spår fortsatt minskning av M&A

Nordiska storbolag uppskattar att M&A-aktiviteten fortsatt kommer att minska under det kommande året jämfört med senaste tolvmånadersperioden. 63 procent planerar emellertid affärer trots osäkerheten på marknaden och ett litet antal företag ser ökade möjligheter under rådande marknadsförutsättningar. Drivkrafterna för förvärvsstrategierna har förändrats under det senaste året och handlar nu något förvånande främst om en vilja att expandera till nya marknader. Resultaten framkommer i Linklaters årliga Gallupundersökning där 61 ansvariga för M&A-frågor på nordiska storbolag har intervjuats.

Det är nordiska storföretag med ett marknadsvärde över 1 miljard euro som ingår i den undersökning som TNS Gallup har genomfört för tredje året i rad på Linklaters uppdrag. Statistiken gäller företagsförsäljningar och förvärv över 5 miljoner euro. Under den föregående 12-månadersperioden har ungefär lika många bolag som året innan förvärvat eller sålt bolag. Annan statistik visar dock att det totala antalet förvärv är färre. Det kommande året förväntas förvärven minska, men 63 procent av de nordiska storbolagen planerar affärer över 5 miljoner euro trots marknadsläget. Förra året var den siffran 73 procent.

I föregående års undersökning svarade hela 70 procent av respondenterna att osäkerheten på marknaden inte påverkade deras M&A-planer. Den andelen har nu sjunkit till 24 procent. I årets undersökning svarar 40 procent istället att osäkerheten på marknaden medför att de kommer att vänta med sina M&A-planer och 28 procent säger att affärerna kommer att ta längre tid.

Respondenterna har även svarat på frågan om vad som huvudsakligen driver deras förvärvsstrategi. 40 procent säger att de vill nå nya marknader och 33 procent att de vill komplettera sin produktportfölj. Endast 12 procent uppger att kostnadsbesparingar och synergieffekter är det främsta skälet.

– När vi nu är inne i en lågkonjunktur så skulle man kunna tro att kostnadsbesparingar och synergier var en viktig drivkraft för förvärv, men undersökningen visar att storföretagens främsta drivkraft är att man vill nå nya marknader. Min tolkning av detta är att storföretagen ser långsiktigt och strategiskt på denna typ av affärer och samtidigt ser ökade möjligheter i det rådande klimatet att nå nya marknader, säger Fredrik Lindqvist, ansvarig för förvärv och fusioner på Linklaters Advokatbyrå i ett pressmeddelande.

I öppna svar i undersökningen har de nordiska M&A-ansvariga som uppgett att de avvaktar med förvärv & fusioner även svarat på frågan om vad som behöver förändras på marknaden för att de ska återuppta sina förvärvs- och fusionsplaner. Svaren går att dela upp i tre grupper: det krävs en stabilisering på marknaden, det krävs tillgång på likviditet och att det krävs en positiv marknadsutveckling med stigande efterfrågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.