Experterna spår Ingves nästa räntedrag

De flesta analytiker och ekonomer räknar med att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad vid -0,35 procent i samband med det penningpolitiska beskedet på tisdag.

I SIX News sammanställning räknar 10 av 12 bedömare med att räntan lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Två bedömare tror dock att reporäntan sänks till -0,45 procent. I genomsnitt är analytikernas prognos för reporäntan -0,38 procent.

Rörande reporäntebanan tror två av de tre analytiker som har uttalat sig att banan behålls oförändrad medan en spår att den sänks.

Vid föregående möte i oktober utökade Riksbanken sitt obligationsköpsprogram med 65 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2016 och sänkte reporäntebanan något,bland annat med hänvisning till den expansiva penningpolitiken från ECB. Flera analytiker såg budskapet som duvaktigare än väntat och förväntade sig en sänkning nu i december.

ECB genomförde emellertid mindre lättnader än marknaden räknat med under sitt penningpolitiska möte föregående vecka. Det, tillsammans med oväntat starka signaler över svensk ekonomi, har fått flera bedömare att omvärdera sina prognoser rörande Riksbankens besked.

En av dessa är Nordea, som i veckan ändrade sin prognos om en räntesänkning på 10 punkter. Den förväntade räntehöjningen från Federal Reserve har, tillsammans med marknadens besvikelse över ECB:s penningpolitiska besked förra veckan, lättat något på apprecieringstrycket på den svenska kronan, noterar Nordea.

Torsdagens oväntat svaga KPI-utfall förbises också av de flesta analytiker, trots att det “definitivt ökade sannolikheten för en ny sänkning”, som Danske Bank skriver.

“Det är fortfarande så att kronan i KIX-termer är lite starkare än vid oktobermötet. Men kronan har snittat fjärde kvartalet exakt på Riksbankens prognos. Kronan är med andra ord inget decembersänkningsargument”, resonerar Danske Bank vidare.

Även Swedbank bedömer att Riksbanken sitter still i båten, och noterar att KPI dämpades av volatila resepriser “som med hög sannolikhet stiger igen i december.”

“Den internationella utvecklingen har gått Riksbankens väg och svensk ekonomi växer med full kraft. Budskapet från Riksbanken kommer emellertid att vara mycket mjukt med fokus på kronan och på den fortsatta beredskapen att agera mellan ordinarie möten. Möjligen kan beslutet kompletteras med en utvärdering av de penningpolitiska styrmedlen som står till buds”, skriver Swedbank, vars resonemang är i linje med flera andra bedömares.

Bank of America Merrill Lynch noterar också att svensk makrodata har överraskat på uppsidan, trots inflationsmissen, och spår att Riksbanken kommer att lämna penningpolitiken oförändrad – speciellt med anledning den fortsatta förbättringen i inflationsförväntningarna.

“Riksbanken kommer inte att svänga på grund av ett enstaka datautfall. Kronan har stärkts på en handelsvägd basis, men nivån på EUR/SEK bör inte vara allt för bekymmersamt för Riksbanken”, bedömer Bank of America Merrill Lynch, som dock förväntar sig ett duvaktigt budskap oavsett vilket besked som kommer.

SEB, som är en av de bedömare som spår en sänkning nästa vecka, betonar Riksbankens inflationsfokus i sitt resonemang.

“Huvudintrycket från senaste riksbanksmötet är att ledamöterna räds risken att inflationsuppgången ännu inte är helt säkrad. Gårdagens inflationsutfall, och kortsiktiga nedåtrisker för inflationen på grund av energi/krona, gör att vi väljer att behålla prognosen om en 10 punkters sänkning av reporäntan nästa vecka”, skriver SEB.

Riksbanken har tidigare kommunicerat att myndigheten, om det behövs, är beredd att sänka reporäntan och räntebanan, utöka köpen av statsobligationer, låna ut till företag via banker och att genomföra valutainterventioner.

Riksbankens penningpolitiska besked publiceras tisdagen den 15 december klockan 09.30. En presskonferens med ordförande Stefan Ingves väntas därefter klockan 11.00.

I enkäten ingår estimat från 4Cast, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Danske Bank, DNB Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, SEB, Swedbank och Sydbank.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.