Exportföretagen spår ras för orderingången

De svenska exportföretagen har gjort en dramatisk omsvängning vad gäller synen på orderingången.
Exportföretagen spår ras för orderingången - pengar-kronor-900
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Från att hälften i höstas trott på en ökning räknar nu sex av tio med att orderingången blir sämre det närmaste året. Det visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.

Det är coronapandemin som ligger till grund för den pessimistiska synen.

”Exporten står för halva Sveriges BNP och vi har aldrig sett en så mörk framtidssyn bland de exporterande företagen. Därför är det viktigare än någonsin att de har god tillgång till finansiering för att klara sig igenom pandemin”, säger Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

I exakta siffror är det 56 procent som tror på sämre orderingång. Det kan jämföras med att andelen som tror på minskad orderingång aldrig har varit högre än 15 procent under de åtta år som undersökningen gjorts.

Från höstens andel på 46 procent som trodde på ökad orderingång är det nu bara 15 procent som fortfarande delar den synen.

Exportkreditbarometern görs två gånger per år och vårens fullständiga rapport släpps i slutet av maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.