Färre superrika i Kina

Det är första gången på 21 år som antalet superrika har minskat under två år i följd.

Antalet superrika kineser, personer med en förmögenhet på minst två miljarder yuan eller cirka 2,8 miljarder kronor, har i år minskat för andra året i rad, till 1 819 personer, enligt den så kallade Hurun-rapporten. I fjol fanns 1 893 personer med på listan.

Innan 2018 hade listan bara krympt två gånger, under den globala finanskrisen 2008 och 2002, sedan it-bubblan spruckit. Orsaken till att de superrika nu blir färre är enligt rapporten den kinesiska regeringens åtgärder för att omstrukturera ekonomin och minska företagens skuldsättning.

Listan toppas alltjämt av e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma, med en personlig förmögenhet på motsvarande över 380 miljarder kronor. Han följs av Pony Ma, vd och ordförande i it-konglomeratet Tencent och fastighetsmagnaten Wang Jianlin. Den sistnämnde har dock fått se sin förmögenhet nästan halveras i värde när hans Wanda Group tvingats sälja av fastigheter för att minska skuldberget.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.