Federal Reserve sänker styrräntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan, målnivån för dagslåneräntan Fed funds, till ett intervall mellan 1,50 och 1,75 procent. Målet var tidigare ett intervall på 1,75 och 2,00 procent.
Federal Reserve sänker styrräntan - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg

Enligt Bloomberg News enkät räknade 82 av 103 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle sänkas med 25 punkter, en trodde på -50 punkter medan 20 ekonomer räknade med oförändrad ränta.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 18 september 2019, då den sänktes med 25 punkter.

Kommittén skriver att i ljuset av inverkan från den globala utvecklingen på den ekonomiska utvecklingen liksom dämpat inflationstryck, så beslutade de att sänka räntan.

Enligt kommittén stöder beslutet deras bedömning om att en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga utfallet, “men osäkerheten runt dessa utsikter kvarstår”.

“Kommittén kommer att fortsätta bevaka inkommande information för de ekonomiska utsikterna samtidigt som man utvärderar den lämpliga banan för målintervallet för federal funds-räntan”, skriver FOMC

Fedkommittén var oenig om räntebeslutet, Esther George och Eric Rosengren ville lämna ränteintervallet oförändrat.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterar FOMC att man ska bevaka realiserade och förväntade ekonomiska förhållanden i relation till målet om maximal sysselsättning och det symmetriska 2-procentiga inflationsmålet.

Utvärderingen kommer att inkludera ett brett spektrum av information, inklusive mått på arbetsmarknadsförhållanden, indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar, och mått på finansiell och internationell utveckling.

Fed sänker även räntan på överskottsreserver, IOER, med 25 punkter till 1,55 procent (1,80).

Federal Reserve sänkte styrräntan för underlätta för fortsatt ekonomisk tillväxt och för att försäkra ekonomin mot risker.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han sade Fed bedömer att den nuvarande hållningen i penningpolitiken kommer att förbli lämplig, men centralbanken kommer att svara om utsikterna skulle förändras påtagligt.

Fedchefen sade att centralbanken räknar med en fortsatt måttlig tillväxt i USA-ekonomin, och att inflationen kommer att stiga mot 2 procent. Den globala tillväxten och handelsutvecklingen utgör dock fortsatt risker mot de ekonomiska utsikterna. Riskerna för en avtalslös brexit förefaller dock ha minskat.

Han sade också att Fed är välpositionerad för att stödja en fortsatt tillväxt, men upprepade samtidigt att den bedömningen kan ändras om utsikterna behöver omvärderas

Jerome Powell upprepade också att de statspappersköp som Fed nyligen beslutade att genomföra är en rent teknisk åtgärd, och det ska inte missförstås som kvantitativa lättnader. De bör inte heller påverka räntorna för obligationer med långa löptider.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.