Fordonslyft på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har fortsatt att stiga på måndagen, med stöd av lättnad i handelsrelationen mellan USA och Mexiko.
Fordonslyft på Stockholmsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Under natten mot lördagen meddelade Donald Trump, via twitter, att ett avtal har nåtts med Mexiko och att hotet om importtullar dras tillbaka. Autoliv och Veoneer, aktier som tidigare pressats av hotet om Mexikotullar, gick starkt.

Vid 12-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,9 procent till nivån 1.581. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts. På de ledande Europabörserna var franska CAC 40 samtidigt upp 0,2 procent och Londonbörsens FTSE100 hade ökat 0,5 procent. Frankfurtbörsen hade stängt.

Bäst i Stockholms storbolagsindex gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som steg nära 2,8 procent efter nyheten om de avblåsta Mexikotullarna. Även Autoliv-avknoppningen Veoneer gick starkt, och depåbeviset var upp 2,3 procent. Fordonsrelaterade aktier har tidigare pressats av USA-presidenten Donald Trumps hot om importtullar från Mexiko från och med 10 juni.

I toppen av OMXS30 syntes även industribolag som SSAB, Atlas Copco, Boliden och Sandvik som var upp mellan 1,7 och 2,5 procent.

Forskningsföretaget Calliditas rusade 17 procent, efter besked om licensavtal med Everest Medicines för bland annat Kina, med initial ersättning på 140 miljoner kronor och milstolpsbetalningar på upp till cirka 1 miljard kronor.

Ögonsensorbolaget Tobii handlades upp 9 procent till 44:34 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av företaget med rekommendationen köp och riktkursen 59 kronor, erfar Nyhetsbyrån Direkt.

Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, klättrade 14 procent efter nyheten om att ha tecknat ett licensavtal med en enligt bolaget ”ledande leverantör” av fingeravtryckssensorer i Asien.

Även Starbreeze, som är under rekonstruktion, ökade 8,5 procent. Gamingbolaget säljer förlagsrättigheterna till spelet Psychonauts 2 till Microsoft för motsvarande cirka 124 miljoner kronor.

Husqvarna är på väg mot sitt bästa år, sett till såväl rörelsemarginal som absolut rörelsevinstnivå, sedan Kai Wärn tog över vd-rollen 2013, framgår i en intervju i måndagens Dagens Industri. Husqvarna-aktien steg 1,7 procent.

Railcare belönades med ett kurslyft på drygt 13 procent efter ett köpråd av Börsveckan. Eastnine, som också köprekommenderades i tidningen, steg drygt 3 procent.

Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för Industrivärden till köp från behåll, framgår av Bloomberg. Industrivärdens A-aktie var upp 2 procent.

På Helsingforsbörsen rusade maskinuthyraren Ramirent 64 procent till cirka 8:90 euro efter morgonen besked om samgående med franska Loxam, där den senare lagt ett bud om 9 euro per aktie. I Danmark och Norge håller börserna stängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, en dag som inte längre är helgdag i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets