Förlust för RNB

Klädkedjan RNB redovisar ökande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst.
RNB

Omsättningen uppgick till 604 miljoner kronor (589), en ökning med 3 procent mot föregående år. 

Jämförbar försäljning i alla länder för koncernen ökade med 2,2 procent. Försäljningen i jämförbara enheter i Sverige ökade med 1,5 procent, vilket var bättre än marknadens nedgång om -1,6 procent. 

Bruttomarginalen var 46,4 procent (47,0).

Rörelseresultatet blev -28 miljoner kronor (4). 

Rörelseresultatet exklusive extraordinära poster utföll på -12 miljoner kronor (4). 

Resultatet efter skatt blev -35 miljoner kronor (1). 

Resultat per aktie hamnade på -1,02 kronor (0,02). 

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 27 miljoner kronor (-16).

Varulagret uppgick den 28 februari till 449 miljoner kronor (432) jämfört med 499 miljoner vid ingången av räkenskapsåret.

”Trenden fortsatte även i det andra kvartalet med en bättre försäljningsutveckling än den övriga kläd- och modehandeln i RNB:s alla länder. Tillväxten i e-handeln fortsatte att vara kraftig i alla koncept med en ökning på mer än 40 procent i kvartalet. Readriven försäljning pressade bruttomarginalen och därmed resultatet”, skriver bolaget.

E-handeln stod för 10 procent av försäljningen i kvartalet.

”E-handeln fortsätter att öka och växte i kvartalet med 42 procent och stod för 10 procent av koncernens totala försäljning i kvartalet. Under det senaste året har e-handeln ökat med nära 60 procent och uppgick till 9 procent av koncernens totala försäljning”, säger bolagets vd Magnus Håkansson i rapporten.

Bolagets omstruktureringsarbete pågår för fullt.

”Omstruktureringsarbetet med syfte att separera de verksamhetsdrivande bolagen pågår för fullt och kommer att genomföras stegvis under 2019. Kostnader för processen summerar till 16 miljoner kronor i kvartalet och innebär en rationalisering av centrala kostnader med uppskattningsvis 15 miljoner kronor årligen från och med kvartal 3 år 2019/20. Omstruktureringen vilar på att vi har lagt en stark bas i var och en av verksamheterna och att vi håller ett oförändrat operativt fokus på genomförande av affärsplanerna i bolagen. Någon gång efter halvårsskiftet 2019 blir ägarförändringar en möjlighet för något eller flera av bolagen. Arbetsprocesser har etablerats och sonderingar har påbörjats.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets