Forskningsföretag rusar på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte upp när måndagshandeln startade, med stöd av lättnad i handelsrelationen mellan USA och Mexiko.
Forskningsföretag rusar på börsen - raket-aktier-700-170309_binary_6831148.jpg

I helgen meddelades att ett avtal mellan USA och Mexiko hade nåtts. Enligt avtalet blåser USA nu av hotet att införa importtullar på 5 procent på alla mexikanska varor, som skulle trätt i kraft på måndagen. Bland aktier som gick starkt på måndagsförmiddagen märktes Autoliv och Veoneer, aktier som förut pressats av hotet om Mexikotullar.

Vid 10-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 1,0 procent till nivån 1.581. Aktier för 1,8 miljarder kronor hade bytt händer. Ute i Europa var tyska DAX-index samtidigt upp 0,8 procent, Parisbörsens CAC-index med 0,5 procent och Londonbörsen hade ökat 0,6 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv toppade vinnarlistan inom storbolagsindex och steg nära 3 procent efter de avblåsta Mexikotullarna. Även Autoliv-avknoppningen Veoneer gick starkt, depåbeviset var upp drygt 3 procent. Fordonsrelaterade aktier har tidigare pressats av USA-presidenten Donald Trumps hot om importtullar från Mexiko från och med 10 juni.

I toppskiktet inom OMXS30 syntes också industribolag som Electrolux, SSAB, SCA, Volvo och Atlas Copco.

Forskningsföretaget Calliditas var morgonens kursraket, aktien steg över nästan 25 procent efter besked om licensavtal med Everest Medicines för bland annat Kina, med intial ersättning på 140 miljoner kronor och milstolpsbetalningar på upp till cirka 1 miljard kronor.

Ögonsensorbolaget Tobii tog också ett rejält kliv uppåt, aktien steg knappt 9 procent till 44:40 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av företaget Tobii med rekommendationen köp och riktkursen 59 kronor, erfar Nyhetsbyrån Direkt.

Gamingbolaget Starbreeze, som är under rekonstruktion, säljer förlagsrättigheterna till spelet Psychonauts 2 till Microsoft för motsvarande cirka 124 miljoner kronor. Aktien var upp 9,3 procent till 1:80 kronor.

Husqvarna är på väg mot sitt bästa år, sett till såväl rörelsemarginal som absolut rörelsevinstnivå, sedan Kai Wärn tog över vd-rollen 2013, framgår i en intervju i måndagens Dagens Industri. Husqvarna-aktien ökade 1,7 procent.

Börsveckans köpråd i Railcare tog skruv och rendererade ett kurslyft på drygt 11 procent. Eastnine, som också köprekommenderades i tidningen, steg drygt 3 procent.

Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för Industrivärden till köp från behåll, framgår av Bloomberg. Industrivärdens A-aktie var upp 2 procent.

Teknikhandels- och förvärvskonglomeratet Addtech gick mot strömmen efter en säljrekommendation i måndagens DI. Aktien sjönk 0,8 procent.

På Helsingforsbörsen rusade maskinuthyraren Ramirent efter morgonen besked om samgående med franska Loxam, där den senare lägger bud. Börserna i Danmark och Norge håller stängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, en dag som inte längre är helgdag i Sverige

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.