Första klassens konsult

It-konsulten HIQ går stärkt ur lågkonjunkturen. Redan i år ska antalet anställda öka igen och marginalerna är på väg upp. Vi upprepar vår köprekommendation.

Det är få bolag som klarar av att leverera oavbrutet. It-konsulten HIQ är ett. Inte ens under krisåren efter millennieskiftet gick bolaget med förlust på rörelseresultatsnivå, även om det var snubblande nära. Detta trots att bolaget hade en stor andel kunder inom telekomsektorn. Affärsvärlden har ofta lyft fram HIQ som en favorit i sektorn beroende på bolagets goda historik och fina marknadsposition. Senast i september förra året rekommenderades köp med en riktkurs på 35 kronor. Nu är den nivån passerad. Är det då dags att sälja aktien? Vi tror inte det.

HIQ har hängt med ett tag. Bolaget, som är ett it- och managementkonsultbolag specialiserat på kommunikation och mjukvaruutveckling, grundades för femton år sedan och kan sedan starten visa upp en genomsnittlig årlig tillväxt på 27 procent och en rörelsemarginal på 15,7 procent. Det är nästan i linje med de långsiktiga finansiella målen om 30 respektive 15 procent. Under förra året minskade förvisso försäljningen med en tiondel men marginalen var ändå efter omständigheterna goda 13,8 procent. Den betydligt större konkurrenten Tieto tappade lika mycket på försäljningen medan rörelsemarginalen backade från 6 till 4,4 procent. Å andra sidan har Tieto sällan lyckats komma över 10 procent medan HIQ tidvis har presterat det dubbla.

En positiv nyhet är att HIQ anser sig ha stärkt sin marknadsposition under förra året. Det beror bland annat på att stora företag som ett led i sina ansträngningar att minska kostnaderna dragit ner på antalet leverantörer, vilket gynnar stora konsulter som HIQ. Inom den hårt drabbade fordonsindustrin prioriteras arbetet med att utveckla nya modeller vilket gör att HIQ:s relativa andel av försäljningen, 10 procent, ligger kvar på samma nivå som under 2008. Av fjolårets omsättning på 1 058 miljoner kronor, är det telekom som backat mest, andelen har minskat från 49 till 41 procent. HIQ upplevde att det gick bra för operatörerna och utrustningsleverantörer medan mobiltelefontillverkarna har haft det tuffare. Samtidigt ökar kraven på tillverkarna att hela tiden utveckla såväl telefoner som nya tjänster. Det är bra för HIQ som bland annat har Ericsson, Nokia och Tele 2 som kunder.

Dessutom gynnas HIQ av att systemen för it och kommunikation blir allt viktigare för de flesta företag, något som på konsultspråk kallas för att systemen är affärskritiska. För industrin betyder det att mer och mer mjukvara byggs in i maskiner och produkter. För bankerna krävs det att it-systemen anpassas till myndigheternas krav på ökad transparens och riskkontroll och inom värdepappershandeln handlar det om allt från börsuppkopplingar till handelssystem. Under förra året tecknade HIQ viktiga ramavtal med bland annat SEB och Nasdaq OMX.

Redan under fjärde kvartalet i fjol såg det ljusare ut för HIQ och trenden väntas fortsätta. Vi räknar med att året startat bra både vad gäller försäljning och marginaler. Med andra ord borde vd Lars Stugemo kunna presentera en hygglig rapport för första kvartalet 2010. Särskilt med tanke på att påsken inföll i april och inte inkräktade på arbetsdagarna i mars.

HIQ har som mål att dela ut halva vinsten efter skatt, vilket gör att aktien historiskt har haft en mycket god direktavkastning på runt 5 procent. I år fick dock aktieägarna nöja sig med 3 procent, likväl en nivå som få tillväxtbolag kan matcha.

Aktien är inget fynd. I dag handlas den till 15 gånger vår vinstprognos för innevarande år, vilket är något under det historiska genomsnittet. Men nästa år bör bli än bättre och p/e-talet sjunker därmed till 13. Även om det kan komma kortsiktiga bakslag är aktien köpvärd. Vi upprepar vår köprekommendation och höjer riktkursen på ett års sikt från 35 till 40 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.