Fredagsmys på Wall Street

USA-börserna inleder uppåt på fredagen. Oljebolagen går mot strömmen med press från ett fallande oljepris då Opec har höjt produktionsmålstaket. Dagens höjdpunkt på makrofronten var den amerikanska sysselsättningsstatistiken som kom in över förväntningarna.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.02 upp med 1,0 procent till 17.653. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 0,8 procent till 2.067 och tekniktunga Nasdaq Composite stärktes med 0,8 procent till 5.079.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 2,30 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,06 procent.

Amerikanska sysselsättningsrapporten för november kom in på den starkare sidan. Antalet nya jobb låg på 211.000 i november, att jämföra med väntade 200.000. Samtidigt reviderades utfallen för såväl oktober som september upp med sammanlagt 35.000. Arbetslösheten låg som förväntat kvar på 5 procent. Timlönerna ökade som förväntat med 0,2 procent.

Statistiken bör vara bidragande till förväntningarna att Federal Reserve kommer att höja styrräntan vid nästa policymöte om två veckor. Något som i så fall skulle bli den första höjningen på närmare ett decennium. Fed Funds terminer indikerar 79 procent sannolikhet för att räntan kommer att höjas.

Flera bedömare anser sig efter statistiken nu nästan säkra på att USA:s centralbank Federal Reserve kommer att höja styrräntan vid beskedet i mitten av december.

Oljepriset har sjunkit efter uppgifterna om att Opec höjt produktionsmålstaket till 31,5 miljoner fat om dagen. Oljebolagen hade en tung dag. Chevron sänktes med 2,1 procent och Exxon Mobil noterade en nedgång på 1,6 procent.

Avon Products klättrade 9,8 procent. Det cirkulerar uppgifter om att bolaget kan vara på väg att sälja verksamheten i Nordamerika till riskkapitalbolaget Cerberus. Aktien steg kraftigt i slutskedet av torsdagens handel.

Klädbolaget Gap har publicerat försäljningssiffror som visade en nedgång med 9 procent i november. Jämförbara enheter backade 8 procent. Aktien sjönk 1,7 procent.

Eli Lilly följde, trots ett besked om att avbryta utvecklingen av basinsulinet Peglispro, med i den positiva börsutvecklingen med en uppgång på 1,8 procent. Peglispro, som utvecklades för behandling av typ 1 och 2-diabetes, var en potentiell konkurrent till Novo Nordisks Tresiba.

Longbow har sänkt rekommendationen på Toro till neutral från köp. Aktien steg 1,6 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.