Getinge har inte materiella kostnader kopplat till återkallelse i USA

Medicinteknikbolaget Getinge uppger att företaget inte kommer att ha materiella kostnader kopplat till den återkallelse som man drabbats av i USA och att man informerat sina kunder. Företaget har gjort avsättningar för detta i tidigare kvartal.
Mattias Perjos, Getinge
Mattias Perjos, Getinges VD.
Igår rapporterades om att totalt 4 338 enheter av Getinges ballongpump Cardiosave återkallas i USA efter rapporter om läckor. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har identifierat återkallelsen enligt klass 1, vilket är den mest allvarliga typen av återkallelse. Det framgick av ett pressmeddelande från FDA.
”Kommunikationen från FDA är del av en normal process att informera sjukvårdsanläggningar och vårdgivare vid behov för att säkerställa korrekt användning av utrustning samt patientsäkerhet”, skriver medicinteknikjätten.

Getinge skall enligt ett brev på FDA:s hemsida göra ytterligare uppgraderingar av sin ballongpump Cardiosave. Läckorna kan, om de tar sig in i enheten, orsaka oväntad pumpavstängning eller oförmåga att påbörja behandling.

Getinge genomförde en korrigering av dessa enheter i maj 2018. Den nya fältåtgärden innebär ytterligare uppgraderingar för att säkerställa att vätska inte tränger in. Uppgraderingen kommer att ske under det första halvåret nästa år och installationerna kommer att göras av en servicerepresentant från Getinge.

Getinges aktie föll igår på nyheten.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.