Getinge står emot tappet på börsen

Stockholmsbörsen var vid lunchtid på onsdagen något ned efter sex handelsdagar med stigande kurser. Sämst gick det för Autoliv medan defensiva Getinge stod emot bra.

Vid 12-tiden var storbolagsindex OMXS30-index ned 0,5 procent till 1.585 punkter och aktier för 4,7 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute i Europa hade Parisbörsens CAC-index och tyska DAX backat 0,7 respektive 0,4 procent.

Bäst bland storbolagen på OMXS30-indexet gick det för medicinteknikbolaget Getinge som var upp 1,8 procent. Även sektorkollegan Astra Zeneca höll emot och steg 0,4 procent. Tele2 och Electrolux klarade sig också bra med en uppgång om 0,7 respektive 0,4 procent.

I motsatt ände av index återfanns bilsäkerhetsföretaget Autoliv som backade 2,7 procent efter en uppgång om 3,6 procent på tisdagen. Bland förlorarna syntes också banker och råvarubolag.

H&M lyckades stå emot nedgången och steg 0,2 procent efter konkurrenten Inditexs rapport för det första kvartalet som var i linje med förväntningarna. H&M presenterar sina försäljningssiffror för sitt andra kvartal (mars-maj) på måndag i nästa vecka.

Sämre gick det för Swedish Match som sjönk 2,5 procent. British American Tobacco (BAT) kommer i linje med tidigare tidsplan att lansera sitt tobaksfria nikotinsnus Velo i USA under juli månad, en direkt konkurrent till Swedish Matchs produkt Zyn.

SSAB A tappade 1,9 procent till 31:70 kronor. Ståltillverkaren har fått sänkt rekommendation av Goldman Sachs till neutral. Riktkursen sänktes även från 43 till 38 kronor. Banken har samtidigt höjt sin rekommendation för bland andra SSAB:s finländska sektorkollega Outokumpu till köp.

Assa Abloys förvärv av den brittiska passtillverkaren Des La Rues belönades inte av börsen och aktien backade 0,6 procent.

First North-listade Enersize, som säljer energieffektiviseringslösningar för tryckluftssystem, rusade 85 procent efter att bolaget meddelat ett tvåårigt samarbetsavtal med Caverion Sverige.

Bioteknikbolaget Oasmia tappade 15 procent. Alceco har minskat sitt innehav i bioteknikbolaget motsvarande 4,7 procent av kapitalet i bolaget.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media var upp 2,5 procent till 61:90 kronor efter att ABG Sundal Collier tagit upp bevakning med en köprekommendation och en riktkurs på 105 kronor.

KPI-statistik för USA inväntas 14.30 och spås visa en uppgång med 0,1 procent, vilket skulle få inflationstakten att växla ned en aning. Statistiken förmodas vara viktig för marknadens förväntningar på centralbanken Federal Reserve, där marknaden på senare tid har prisat in räntesänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.