Goda tider för Stockholms private equity-bolag

Konkurrensen har ökat och fondernas avkastningar har kommit ner. Det hindrar inte kapitalet från att flöda in till private equity-fonderna.

Mellan 1999 och 2016 ägdes byggmaterialgrossisten Ahlsell av tre olika riskkapitalgrupper. Under de åren gjordes ett stort antal förvärv och bolaget gick från att vara en mindre lokal aktör till att bli en global jätte. Omsättningen ökade från 8 till 24 miljarder kronor och bolagets värde tredubblades. När Ahlsell skulle säljas igen, hösten 2016, var det börsen som betalade bäst. Noteringskursen sattes till 46 kronor, nu står -aktien i 55, upp 20 procent.

Om omsättning och värde har stigit, så är det annorlunda med vinsten. Den har hållits nere, med så kallade ränteupplägg. Genom att låna dyrt av sig själva har ägare under resans gång kunnat plocka ut ränteintäkter skattefritt, och samtidigt trycka ner bolagets vinst och bolagsskatten till i princip noll. Medan ägarna tillsammans har plockat ut en vinst på omkring 30 miljarder kronor, har staten gått miste om skatteintäkter på 3 -miljarder.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här