Gubbranschen framför andra
Gubbar, gubbar, gubbar. Bara fem procent av revisorsjobben i de börsnoterade bolagen innehas av kvinnor, visar en granskning som Affärsvärlden har gjort. En jämförelse med hur det ser ut på andra håll i näringslivstoppen visar att kvinnoandelen därmed är lägst i revisionsbranschen.
Borde inte det bädda för debatt? Inte i toppen på revisionsbranschen i alla fall.
– Frågan ligger hos bolagsstämmorna som väljer revisorer. På samma sätt som att kvinnorepresentationen stiger i styrelserna är det naturligt att andelen kvinnor ökar bland börsrevisorerna, säger Anders Malmeby, tung KPMG-revisor och ordförande för branschorganisationen FAR.
Affärsvärldens granskning blottlägger vad som ser ut som ett systemfel. Under nivån av topprevisorer är andelen kvinnor nämligen en helt annan. Av de nyrekryterade revisorerna vid till exempel Ernst & Young är hälften kvinnor. Av hela det svenska revisorskollektivet på drygt 4 200 personer är var tredje kvinna.
Affärsvärldens granskning av 265 börsbolag och deras val av huvudansvarig revisor visar att totalt 194 revisorer jobbar åt ett eller flera börsföretag. Av dessa är 15 kvinnor. Endast tre kvinnor är ansvariga för mer än ett börsföretag medan 76 män har mer än ett uppdrag. Det innebär att endast fem procent av revisorsuppdragen i börsföretagen innehas av kvinnor. Här är en förklaring till sakernas tillstånd:
– Det gäller att ha familjesituationen ordnad för sig. Det kan handla om att stiga upp mitt i natten, till exempel vid uppköpssituationer, säger Ernst & Youngs vd Torsten Lyth och tillägger:
– Det är naturligtvis på vårt ansvar att matcha fram kvinnor.
Ändå har ni inte mer än 12 kvinnliga delägare av cirka 200?
– I den storleksordningen ja. Men på fem års sikt ska siffran vara högre. Och det tar 20-25 år att bli en fullfjädrad börsbolagsrevisor.
Antalet kvinnor på listan över dem som tjänade mest under 2002 är också litet. Först på 33:e plats återfinns en. Det är Berith Ehrenpohl, som är vd vid Frejs revisionsbyrå i Göteborg. Hon reviderar skogsgruppen Klippans och dessutom ett åttiotal andra bolag vid sidan av börsen. Hon tjänade lite drygt 1,2 miljoner kronor under 2002.
Det är vanskligt att tolka löneskillnaderna för långtgående utifrån vårt material, eftersom så få kvinnor finns med i urvalet, endast 15 mot 178 män. Statistiken talar ändå sitt tydliga språk, männen tjänar över 1 miljon kronor i genomsnitt och kvinnorna ungefär 700 000 kronor.
På ett område är kvinnorna dock överrepresenterade. Det gäller andelen revisorer som gör ett bra jobb. Den siffran går nämligen att beräkna utifrån statistik från kontrollmyndigheten revisorsnämnden.
Nästan alla revisorer som prickas i så kallade disciplinärenden, normalt 50-70 om året, är män. Oftast handlar det om revisorer som skriver på utan att kontrollera fakta eller som har för många uppdrag:
– Av branschens 4 200 personer är 30 procent kvinnor men kvinnorna står bara för 7 procent av disciplinåtgärderna, säger nämndens chef Peter Strömberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.