Handelsbanken klättrar efter rapporten

Stockholmsbörsen låg på plus efter en dryg halvtimmes handel på onsdagen. Efter en rapporttät morgon syntes stora rörelser i enskilda aktier, bland dem Handelsbanken som låg högt i vinnarlistan.
Handelsbanken klättrar efter rapporten - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid 9.40-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp med 0,8 procent till nivån 1.835. Aktier för 4,2 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten låg tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 runt oförändrade nivåer.

Bland morgonens rapportbolag fick Handelsbanken tummen upp på sina siffror med bland annat högre rörelseresultat än väntat. Aktien var upp över 5 procent i inledningen.

Hexagons rörelseresultat och lönsamhet i det fjärde kvartalet var det starkaste hittills, men det avslutande kvartalet innehöll även en organisk försäljningsminskning om 2 procent, dock mot förväntningar om en negativ tillväxt på -2,4 procent enligt Infronts sammanställning. Hexagon-aktien klättrade 3,8 procent. I en tidigare text angavs felaktigt att den organiska tillväxten var sämre än väntat.

Kraft- och automationsbolaget ABB handlades upp 1,8 procent efter sitt rapportbesked. De makroekonomiska indikatorerna pekar mot en svagare tillväxt i Europa och USA samtidigt som Kinas stabiliseringstrend kan påverkas negativt av utbrottet av coronavirus, skriver ABB i sin guidning för 2020 i samband med bokslutet. Operationellt ebita-resultat var något under förväntan i fjärde kvartalet 2019.

Bland andra aktier inom storbolagsindex vände SKF upp med 3,9 procent efter att ha tappat dagen före i spåren av sin rapport.

Loomis rörelseresultat på ebita-nivå låg i linje med det som väntades enligt Infronts analytikersammanställning. Organisk tillväxt var lägre än förhandstipsen men marginalen snäppet bättre. Loomisaktien steg 1,7 procent.

Qliro Group klättrade 2,1 procent. Qliro Group meddelade efter tisdagens börsstängning att uppdelningen i tre separata bolag nu går in i en slutfas och ska ske under första halvåret 2020. Planen är att notera dotterbolaget Qliro på Nasdaq Stockholm och att dela ut CDON till Qliro Groups aktieägare, vilket gör att Nelly blir den kvarvarande verksamheten. Qliro Groups rörelseresultat under fjärde kvartalet uppgick till -48,3 miljoner kronor (16,3).

Forskningsbolaget Active Biotech har tagit beslut om en ny inriktning mot blodcancer och ögonsjukdomar. Aktien stack ut med ett kursryck på över 14 procent.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, klättrade drygt 7 procent till 340:50 kronor. Carnegie har höjt riktkursen för Sinch till 365 kronor från 305 kronor med upprepat köpråd.

E-handlaren Bygghemma sjönk 4 procent till 69:50 kronor. FSN Capital har sålt aktier, motsvarande cirka 10 procent av aktiekapitalet i bolaget i en aktieplacering. Priset, som bestämdes i en så kallad accelererad bookbuilding, sattes till 69 kronor per aktie.

Intrum fortsatte upp med drygt 4 procent efter tisdagens tidigarelagda bokslutsrapport.

På nordisk front steg danska Novo Nordisk 1 procent efter morgonens rapport medan vindkraftbolaget Vestas backade något. Likaså rapportaktuella Danske Bank sjönk 1,7 procent.

På onsdagens fortsatta rapportagenda finns för svensk del bilsäkerhetsföretaget Veoneer vid lunchtid. Depåbeviset var upp 3,6 procent i börsinledningen. I USA öppnar en rad bolag sina böcker, i eftermiddag bland annat General Motors, Spotify och Merck och även brittiska Glaxo Smithkline.

 

Onsdagens fortsatta makroagenda:

* Frankrike: tjänste-PMI kl 9.50

* Tyskland: tjänste-PMI (def) kl 9.55

* EMU: tjänste-PMI (def) kl 10.00

* Storbritannien: tjänste-PMI (def) kl 10.30

* EMU: detaljhandel kl 11.00

* USA: ADP privat sysselsättning kl 14.15

* USA: handelsbalans kl 14.30

* USA: Markit kombinerat PMI (def) kl 15.45

* USA: ISM tjänste-PMI kl 16.00

* Konjunktur: JP Morgan global tjänste-PMI kl 17.00

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.