Handelsbanken sjösätter stort sparprogram – börsen gör tummen upp

Handelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram med målet att sänka kostnaderna med cirka 1,5 miljarder kronor.
STOCKHOLM 20190404 Handelsbankens tillträdande vd och koncernchef Carina Åkerström håller press- och analytikerträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Foto: TT NYHETSBYRÅN

Handelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram med målet att sänka kostnaderna med cirka 1,5 miljarder kronor. Reservationen för sparprogrammet gjorde att rörelsevinsten tredje kvartalet hamnade en miljard kronor under analytikernas förväntningar.

Resultatet för årets tredje kvartal belastas av en omstruktureringskostnad, en reservation, på 900 miljoner kronor. Summan avser kostnader för avveckling av kontor utanför hemmamarknaden, vissa produktområden och för att hantera uppsägningar, uppger banken i rapporten.

Handelsbankens aktie stiger mellan 1-2 procent på börsen.

Banken har genomfört en översyn av sin geografiska närvaro och fattat beslut om att avveckla sin verksamhet i Asien samt i Tyskland. Sedan tidigare har man beslutat att lägga ner verksamheten i Baltikum och Polen. Närvaron utanför hemmamarknaden koncentreras till New York och Luxemburg.

“Beslut har också fattats om att reducera de delar av erbjudandet som inte bedöms stödja kärnaffären”, står det i rapporten.

Den fulla effekten av besparingarna räknar banken ska varar slutförda 2022.

Inga kollektivavtal

Handelsbankens koncernordförande i Finansförbundet, Anna Hjelmberg, bekräftar för TT att besparingarna även kan komma att beröra anställda i Sverige.

– Vi har inget kollektivavtal i övriga länder men för Sveriges del har vi arbetat tillsammans med arbetsgivaren för att upprätta en process hur vi ska gå till väga med de som eventuellt behöver omplaceras.

I rapporten skriver nu banken att det handlar om avveckling av bland verksamheten i Asien samt Tyskland.

– Man kommer även att titta över centrala avdelningar och det blir en följd av det som man avvecklar, säger Anna Hjelmberg.

Vilken typ av tjänster handlar det om?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det får vi se utifrån hur avvecklingen i de här länderna fortgår.

Stänga kontor?

Har ni uppfattat det som att det är aktuellt att stänga fysiska bankkontor?

– Jag har ingen information om att vi ska stänga några kontor. Det är vår kärnaffär.

Rörelsevinsten under kvartalet landade på 4 641 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 5 344 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Analytiker hade i snitt räknat med en rörelsevinst på 5,67 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Stigande räntenetto

Räntenettot steg till 8 047 miljoner kronor under tredje kvartalet, från 7 862 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Provisionsnettot ökade till 2 724 miljoner kronor från 2 624 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 113 miljoner kronor, jämfört med 10 728 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 6 282 miljoner kronor, från 5 156 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 192 miljoner kronor, jämfört med 230 miljoner kronor under tredje kvartalet 2018.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.