”Har pappa som måttstock”
Jaakko Eskola är ingenjören som arbetade fjorton år med internationell bankverksamhet innan han hittade hem i det finländska verkstadsbolaget Wärtsilä. År 1998 tog han steget över till säljdivisionen för kraftverk innan han blev direktör för Marine Solutions-området med bas i Shanghai.
För två år sedan tog han över rodret som vd efter Björn Rosengren. Som 59-årig vd ser han fortfarande ett långt yrkesliv framför sig.
– Jag har min pappa som måttstock. Han blev närmare 100 år gammal och arbetade tills han fyllde 97 år. Det är en bit till dess, säger Jaakko Eskola.
Wärtsiläs viktigaste verksamhet är att bygga motorer och utrustning för fartyg, vart tredje fartyg i världen använder sig av utrustning från verkstadsbolaget. Enligt Jaakko Eskola har fartygsmarknaden vart trög under en lång tid men nu börjar han se en långsam återhämtning och sedan mitten av september förra året har bolagets aktie stigit med ungefär 62 procent. Bakom börsraketen finns Investor som största aktieägare med 17,7 procent av bolaget.
Trots att Wärtsilä till stor del använder sig av fossila bränslen är han inte orolig för en förändrad marknad med större efterfrågan på förnybar energi. Jaakko Eskola tror att den utvecklingen kommer att vara positiv även för Wärtsilä. Han säger att om allt fler investerar i solpaneler och vindkraft ökar behovet av att ha reservenergi.
– Vi arbetar parallellt med att höja effekten på våra motorer så att utsläppen blir mindre. Dessutom hoppas vi kunna ersätta dieselanvändningen på våra fartyg alltmer med naturgas.
Priset på solpaneler och vindkraft går ner hela tiden, vilket gör dessa energikällor alltmer tillgängliga. Men det finns länder där man inte ens kan prata om förnybar energi eftersom man helt saknar infrastrukturen runt omkring, och Jaakko Eskola ser inget etiskt problem med att sälja icke förnybar energi till utvecklingsländer.
– Då blir det en fråga om att ha el, eller inte. Där tycker vi att det är viktigt att hjälpa till med en stabil energiförsörjning, säger han.
Wärtsilä har fått kritik för sitt samarbete med marockanska regeringen i konfliktzonen Västsahara, där man har installerat kraftverk. För invånarna i det ockuperade territoriet råder dåliga förhållanden och mänskliga rättigheter efterföljs inte. Men Jaakko Eskola ser inget problem med att göra affärer med en ockuperande part i den konflikten.
– Vi har tagit hjälp av experter, och vi förhåller oss till de råd och uppmaningar som FN delger oss. Så länge vi följer dessa riktlinjer ser jag inget problem.
Av: Yasmine Härnebo Grapenwall
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.