Här tar kvinnor plats i styrelserummet

De kvinnliga advokaterna på Lindahls har tagit sig in i fler styrelserum. Så här har de lyckats - där många andra misslyckats.

Det var 2006 som flera av de seniora kvinnliga juristerna på Lindahls bestämde sig för att börja samarbeta organiserat kring styrelsearbete. Debatten gick då varm för att visa att det fanns många duktiga kvinnor som kunde bidra i styrelserummen.

Nätverket Kvinnlig Styrelsekompetens är nu inne på sitt fjärde år och flera av de kvinnliga advokaterna på Lindahl har fått ett eller flera styrelseuppdrag – både i företag och i ideella organisationer.

– Det har varit väldigt framgångsrikt. Förutom styrelseuppdragen har vi även fått många positiva sidoeffekter såsom ett ökat nätverkade i allmänhet, säger advokaten Therese Isaksson, en av medlemmarna i nätverket.

Från början var de ungefär tio kvinnor i nätverket. Men förra året tog de in några fler lite yngre jurister och från RydinCarlsten som Lindahl gick samman med vid årsskiftet har det också tillkommit några, så nu är de femton, sexton jurister – från alla Lindahls kontor.

Får vem som helst vara med?

– Nej, det är meningen att det ska vara en morot för de unga kvinnorna här som är framåt och intresserade av styrelsearbete och ledningsfrågor. Vi har inga fasta kriterier utan vi gör en bedömning när någon vill vara med, säger hon.

Varje deltagare i projektet har en intern delägarmentor och en extern mentor med erfarenhet av styrelsearbete, som de träffar och diskuterar med regelbundet. Sedan träffas också kvinnorna med jämna mellanrum och utbyter erfarenheterna de får på uppdragen. Dessutom fortbildar de sig.

Hur ofta träffas ni deltagare?

– Vi har en telefonkonferens i månaden och sedan träffas vi två gånger om året. Dessutom har vi ett stort årligt seminarium för både projektets deltagare och externa gäster, dit vi bland annat bjuder in bra förebilder som berättar om styrelsearbete och närliggande frågor, säger Therese Isaksson. Sen träffas vi ju ofta i andra sammanhang när vi jobbar tillsammans.

Vad gör ni mer i nätverket när ni träffas?

– Vi pratar också om gemensamma frågor kring hur det att vara ung kvinna på en advokatbyrå. De unga juristerna är mycket intresserade av karriärfrågor, att få tips på hur man kan arbeta för att blir delägare och hur man ska få ihop både karriär och familj, säger Therese Isaksson som är delägare.

– Och där tror jag att vi kan fylla en viktig uppgift. Många kvinnor lämnar branschen när de blir lite äldre och det är viktigt att vi kan hålla kvar de unga kvinnorna eftersom många av dem är väldigt duktiga. Dessutom kan vi lite äldre dela med oss av hur man kan göra för att utvecklas i advokatrollen och dra in egna klienter till byrån.

Vad tror du om framtiden för nätverket?

– Jag tror att det kommer att fortsätta att utvecklas. Målet är att några av de som varit med lite längre ska ersättas av yngre kollegor. Då kan de som lämnar nätverket istället fungera som mentorer ute på de lokala kontoren.

Vinge har också ett kvinnonätverk. Tycker du att de andra advokatbyråerna ska ta efter er?

– Varför inte? Alla måste göra något för att hålla kvar många av de unga duktiga kvinnorna i branschen. Sen lär man sig otroligt mycket om bolagsrätten och klienternas affärsverksamhet genom att vara med i de här sammanhangen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.