Hexagon i topp på börsuppgången

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med en uppgång. Stöd till börshumöret kom från nattens besked från Donald Trump att USA skjuter på införandet av nya tullar mot Kina ytterligare två veckor.
Hexagon i topp på börsuppgången - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Hexagon fortsatte att stiga för fjärde dagen i rad medan Skanska placerade sig i botten efter en säljrekommendation.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 1.649. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. På de europiska börserna steg DAX 0,3 procent medan CAC40 i Paris var i stort sett oförändrat.

Marknadens blickar är nu framförallt vända mot ECB:s räntebesked och Mario Draghis efterföljande anförande efter lunch svensk tid. ECB väntas sänka depositräntan 10 till 20 punkter. Förändringar kan även komma i den framåtblickande guidningen och en återstart av centralbankens QE-program ligger också i många bedömares förväntan.

Högt upp på Stockholmsbörsens OMXS30-index syntes en trio industriaktier bestående av Autoliv, upp 1,4 procent, Sandvik, upp 1,5 procent, samt Boliden som klättrade 1,2 procent. Gruvbolaget har på torsdagsmorgonen fått en höjd riktkurs till 285 kronor (265) med bibehållen rekommendation övervikt från JP Morgan.

Högst upp placerade sig dock Hexagon som fortsatte de senaste dagarnas positiva trend och steg 2,1 procent.

I den andra änden av indexet sjönk Skanska 0,6 procent till 189 kronor per aktie. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för byggbolaget till sälj från behåll. Riktkursen ligger kvar på 175 kronor.

Även Kinnevik och SSAB tillhörde förlorarna och tappade 1,1 respektive 0,5 procent.

Haldex handlades upp 3,1 procent. ZF Friedrichshafen, som är Haldex enskilt största ägare, överväger att sälja sin 20-procentiga post i bromstillverkaren, enligt ett pressmeddelande från det tyska bolaget. ZF Friedrichshafen och Knorr-Bremse, som har knappt 15 procent av aktierna, slogs under 2017 om att ta över Haldex. Budstriden ledde dock inte till något slutgiltigt övertagande.

På Firts North rusade Intervacc över 25 procent till 13:90 kronor. Bolaget har genomfört en riktad nyemission som tillfört bolaget 62 miljoner kronor. Emissionen tecknades av Fjärde AP-fonden (20 miljoner), Robur (25) och Health Invest (17). Det svenska fondbolaget Health Invest, som grundades av Anders Hallberg och Carl Bennet, äger aktier i bland annat Orexo, Stille, Dedicare och danska Lundbeck. Teckningskursen var 11 kronor per aktie.

Även Rejlers tillhörde vinnarna när aktien ökade 7 procent. I det senaste numret av ger tidningen Affärsvärlden tummen upp och rekommenderar köp av teknikkonsulten. Den nuvarande låga värdering skulle kräva att teknikkonsultföretaget åter blev ett bolag med lönsamhetsproblem för att aktien ska ha en betydande nedsida, skriver tidningen.

Sämre gick det för gamingbolaget Stillfront. Den störste ägaren Laureus har sålt 3 miljoner aktier för 250 kronor styck i en placing på onsdagen, motsvarande en rabatt om 10,4 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Akten föll 9,5 procent till 252:50 kronor på torsdagsförmiddagen.

Bland aktier på minus syntes även Nolato som pressades 4 procent. På onsdagskvällen kom nyheten att USA vill förbjuda smaksatta e-cigaretter. Plastkomponenttillverkaren Nolato är indirekt verksamt inom ett visst segment inom e-cigaretter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets