Hexatronic ökar vinsten

Hexatronic redovisar ökande omsättning och vinst under första kvartalet jämfört med samma period året innan.
Hexatronic ökar vinsten - penna-papper-700_binary_6964328.jpg

Omsättningen steg 4 procent till 437,3 miljoner kronor (421,1).

“Tillväxten på våra strategiska tillväxtmarknader var fortsatt stark under första kvartalet. I Nordamerika växte vi organiskt med 17 procent och försäljningen är därmed, tre år efter vår etablering, nästan på samma nivå som vår försäljning mot den svenska marknaden. Tillväxten i våra övriga strategiska tillväxtmarknader Storbritannien och Tyskland uppgick till 16 procent”, uppger vd Henrik Larsson Lyon.

Han fortsätter: “Efter en svag inledning återhämtade sig försäljningen på den svenska marknaden starkt i den senare delen av kvartalet. Vi bedömer fortsatt att den svenska marknaden kommer vara i nivå med föregående år, förutsatt att påverkan från Covid-19 inte blir större än vad vi ser idag.”

Ebita-resultat blev 22,2 miljoner kronor (21,2), med en ebita-marginal på 4,7 procent (5,0).

Rörelseresultatet blev 15,3 miljoner kronor (14,4), med en rörelsemarginal på 3,2 procent (3,4).

Resultatet före skatt var 12,6 miljoner kronor (9,6).

Resultatet efter skatt blev 8,9 miljoner kronor (5,2), en ökning med 71,2 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,24 kronor (0,14), vilket innebär en ökning med 71,4 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 55,7 miljoner kronor (30,8).

Hexatronics orderingång har utvecklats starkt och bolaget gick in i andra kvartalet med en orderbok som organiskt var 35 procent högre än föregående år.

“I senare delen av kvartalet såg vi en viss negativ effekt av Covid-19 i flera marknader. Även om vår verksamhet är klassad som kritisk i flera marknader är osäkerheten fortsatt stor och det finns risk för ökad negativ påverkan. Kunderna agerar över hela spektrumet från att pausa nybyggnadsprojekt till att fortsätta som tidigare. Med den information vi har idag planerar vi för en något lägre aktivitet för det andra kvartalet. Ytterligare en effekt av Covid-19 är att vår nya duktfabrik i Texas försenats drygt en månad och nu bedöms kunna driftsättas i början av maj”, skriver Hexatronic-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.