Himmelska hem

Sängen på altaret och öltankar i sakristian. Att omvandla kyrkor till bostäder eller företagslokaler lockar entreprenörer, lekmän och fotbollsstjärnor. Men utbudet är begränsat och utmaningarna flera.

Våren 2015 dyker det upp ett udda objekt på bostadsmarknaden. Utanför Kungälv i Bohuslän är en röd tegelkyrka till salu för 3,5 miljoner kronor. Norrmannebo kapell, byggt 1918–1919, hade några år tidigare avkristnats av Svenska kyrkan. Det köptes sedan i sitt ursprungliga skick, dock utan inventarier som kyrkbänkar och altare, av ett yngre par som omvandlade det till privatbostad. Koret blev kök med exklusiv gasspis – kyrksalen ett kombinerat vardagsrum och matsal med öppen spis, äkta mattor och en blandning av antikviteter och modern design. Det originella hemmet med runt åtta meter till taknocken fick snabbt 13 000 klick på nätet. Jan Erik Axelsson som var ansvarig mäklare tror att uppståndelsen berodde på det relativt nya fenomenet med kyrkor som bostäder.

– Norrmannebo kapell var en av de första kyrkorna i Sverige som såldes i bostadssyfte. Folk tyckte att det var spännande och lite kittlande. De senaste åren har det varit mycket om kyrkor i inredningstidningarna, vilket jag tror bidrar till ett ökat intresse, säger han.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets