Historisk händelse: i dag stängs Ringhals
Vid klockan 9 stängs reaktorn av och turbinerna, som genom åren genererat el motsvarande förbrukningen i Göteborg under 43 år, tystnar för sista gången. Efter det påbörjas arbetet med att ta hand om det radioaktiva bränslet. Först om två år inleds själva rivningen, som väntas pågå i åtminstone åtta år.
Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 togs 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift. Elpriset var lågt och reaktorerna behövde rustas upp för stora belopp.
Sedan dess har frågan om kärnkraftens betydelse för svensk elförsörjning lyfts fram av flera partier, bland annat Kristdemokraterna och Moderaterna. Men både Ringhals 1 och 2 är bortom räddning, påpekade Lars Björnkvist, projektledare för stängningen, när TT träffade honom tidigare i december.
– Det är inte seriöst, det är inte säkerhetsmässigt acceptabelt, sade han om att stoppa stängningen av reaktorerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.