Höga energipriserna fortsätter – europeiska elpriser stiger nya rekordnivåer

Elpriserna i Europa fortsätter att nå nya rekordnivåer efter en brist av naturgas skapar en börda för elnäten som redan har drabbats av kärnkraftsavbrott och kalla temperaturer. I Tyskland noterades ett spotpris om 269 euro per megawattimmen, rapporterar Bloomberg News.
Handelsbanken spår höga elpriser i vinter.
Foto: Johan Nilsson / TT
Regionen förlitar sig mer och mer på naturgas samtidigt som leveranser från Rysslands rörledningar har börjat byta riktning. Energibolag blir mer och mer beroende av kol och olja för att kunna fortsätta leverera ström.

Innan slutet av året ska Tyskland också stänga ned närmre 50 % av sin kärnkraftskapacitet, vilket kan skapa mer problem då franska EDF har pausat fyra kärnkraftsreaktorer för underhåll.

Tysk vindkraftsproduktion dök till så lite som 2 277 megawatt på tisdagen, vilket är det lägsta sedan 16 november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco