Hoist flaggar för negativt resultat efter stora nedskrivningar

Kredithanteringsbolaget Hoist har fattat beslut om nedskrivning med cirka 350 miljoner kronor under första kvartalet och som en följd beräknas första kvartalets resultat uppgå till cirka -250 miljoner kronor. Bakom nedskrivningen ligger förseningar i legala inkasseringar.
Hoist
Foto: Hoist
“De flesta av Hoist Finance marknader har under det första kvartalet 2021 inkasserat i linje med eller över den justerade prognos som sedan andra kvartalet 2020 tar hänsyn till effekterna av covid-19-pandemin. I den prognosen antogs inkasseringen minska under 2020 för att sedan gradvis återgå till det normala under 2021. Emellertid har pandemins varaktighet gjort att osäkerheten kring återhämtningen har ökat, speciellt avseende den del av inkasseringen som är beroende av att driva processer i domstol”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den legala inkasseringen uppgår till cirka en fjärdedel av Hoist Finance totala inkassering, men är en viktig faktor också för de betalningsplaner som görs i överenskommelse med kunderna. För närvarande råder det stora förseningar inom rättssystemen med omfattande förseningar i domstolarna. För Hoist Finance del är detta speciellt tydligt i Storbritannien och i Spanien.

Hoist ser en ökad risk för att framtida inkassering reduceras eller försenas avsevärt, som en följd av de förseningar som nu råder. Av detta skäl kommer en negativ revidering av den beräknade återstående inkasseringen genomföras under det första kvartalet.

“Utöver förseningar i domstol och som tidigare har kommunicerats fortsätter de operationella utmaningarna för vår verksamhet i Spanien. Inkasseringsnivån i Spanien under det första kvartalet uppgår till cirka 70%, samtidigt som övriga marknader förväntas inkassera i linje med, eller bättre än sina respektive aktiva prognoser”, skriver bolaget vidare.

Den justerade synen på återhämtning från effekterna av covid-19-pandemin har lett till lägre prognoser för portföljer i Storbritannien och Spanien samt, men i mindre utsträckning även i Frankrike.

Nedskrivningen med 350 miljoner kronor motsvarar 1,7% av det totala bokförda värdet.

Hoist Finance ger också information om utvecklingen under första kvartalet där
portföljförvärven förväntas uppgå cirka 750 miljoner kronor. De uppger också att kostnadsnivån utvecklas positivt jämfört med fjärde kvartalet och att kostnadsbesparingsprogrammet ger förväntade resultat. Sammantaget innebär detta att resultat före skatt beräknas landa kring -250 miljoner kronor. Enligt Bloomberg låg förväntningarna på resultatet före skatt på plus 100 miljoner kronor. Detta konsensus bestod av tre estimat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.