Hoist minskade rörelseresultatet

Kredithanteringsbolaget Hoist redovisar minskande rörelseintäkter och minskad rörelsevinst under fjärde kvartalet. Ingen utdelning föreslås. Vd Klaus-Anders Nysteen är nöjd med resultatet och är redo för tillväxt i en tid med positiva marknadsutsikter.
Hoist
Foto: Hoist

”Vår affärsmodell är fortsatt stabil i kristider. Vi är inte helt isolerade från makroekonomiska påfrestningar, men vi är nöjda med att vårt finansiella resultat är stabilt”, kommenterar VD Klaus-Anders Nysteen.

Rörelseintäkterna landade på 648 miljoner kronor (768). Minskningen är främst relaterad till den
låga förvärvsvolymen av fordringsportföljer under året, enligt rapporten.

Rörelseresultatet blev 56 miljoner kronor (117).

Resultatet efter skatt blev 48 miljoner kronor (111), en minskning med 56,8% mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,31 kronor (1,07), vilket innebär en minskning med 71,0% mot föregående år.

Bolaget föreslår att ingen utdelning görs.

”För att möjliggöra fortsatt tillväxt föreslår styrelsen årsstämman 2021 att göra undantag från rådande utdelningspolicy, och kommer att rekommendera årsstämman att inte betala utdelning för 2020”, skriver bolaget i rapporten.

Hoist lanserade en ny verksamhetsmodell 2018 och har sedan dess introducerat fyra nya affärsområden. Nu är bolaget redo för nästa fas, enligt Klaus-Anders Nysteen, som innefattar: Contact Centre Operations (verksamhet för kundkontaktcenter), Secured non-performing loans (säkerställda förfallna fordringar), Digital (icke-säkerställda förfallna fordringar) och Retail Banking (icke-kreditförsämrade fordringar).

”Vi är redo att bredda utbudet av våra produkter och tjänster, fortsatt expandera i våra tillgångsklasser och att katalysera vår digitala agenda. Detta kommer att öka fokus på vår operationella verksamhet och marknadsexekvering, vilket i sin tur för oss närmare våra kunder, skriver han i rapporten och avslutar:

”Vi kliver in i 2021 med en stark likviditets- och kapitalposition, och vi är redo för tillväxt i en tid med positiva marknadsutsikter. Jag ser även fram emot ett år med positiva effekter från många av de effektiviseringsinitiativ som har startat men där utfallet inte har realiserats än.”

Hoist, Mkr Q4-2020 Q4-2019 Förändring
Rörelseresultat 56 117 -52,1%
Nettoresultat 48 111 -56,8%
Resultat per aktie, kronor 0,31 1,07 -71,0%
Utdelning per aktie, kronor 0 0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets