I kväll koras Årets ledare

I kväll tillkännages årets viktigaste utmärkelse för ledarskap inom svenskt närings- och organisationsliv på Berns Salonger i Stockholm. Utmärkelsen instiftades 1984 och arrangeras därmed för 34:e gången i år.

Bakom priset finns ett gediget research­arbete men också en jury bestående av några av näringslivets mest välkända ledare.

Hur gör man då för att inspirera sina medarbetare? Det är en av de viktigaste egenskaperna hos den som får utmärkelsen Årets ledare.

– Det är viktigt att vara positiv och engagerad. Vi har gått igenom perioder som är tuffa och advokater har dessutom en tendens att leta risker. Det behövs någon som ser lösningen och inte problemet. Jag skulle beskriva mig som en naiv optimist, säger Jonas Wiström, som utsågs till Årets ledare år 2016 och sitter i juryn sedan i år.

Juryns medlemmar är tveksamma till ­delat ledarskap. Investors vd Johan Forssell tycker att det finns nackdelar.

– Generellt tror jag inte det är rätt väg framåt. Men det kan vara så att där det fungerar, fungerar det utmärkt, säger han.

Utmärkelsen delas ut till en person som har uppvisat ett enastående ledarskap inom näringsliv eller förvaltning.  Bland tidigare pristagare märks bland andra Marcus Storch (Aga), Salvatore Grimaldi (Monark), Stefan Persson (H&M), Cristina Jutterström (Dagens Nyheter), Carl-Henric Svanberg (Assa Abloy), Eva Hamilton (SVT), Olof Faxander (SSAB), Johan Malmquist (Getinge) och Pär Boman (Handelsbanken).

Juryn består av:

  • Per Blom, Partner, PA Consulting Group
  • Pär Boman, ordförande, Handelsbanken
  • Jan Dernestam, Managing Partner, Mannheimer Swartling
  • Johan Forssell, vd, Investor
  • Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
  • Erik Wahlin, chefredaktör, Affärsvärlden och juryns ordförande
  • Charlotte Wetterlundh, Partner, Korn Ferry
  • Jonas Wiström, ordförande, Ratos

Klockan 20.40 avslöjas vinnaren av Årets ledare här på Affärsvarlden.se.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här