Volvo Cars nyintroduktion blev kraftigt övertecknad

Biltillverkaren Volvo Cars börjar i dag den 29 oktober att handlas på Nasdaq Stockholm med kortnamnet VOLCAR B. Intresset för erbjudandet har varit mycket stort bland såväl svenska och internationella institutionella investerare som allmänheten i Norden och erbjudandet var kraftigt övertecknat. Det framgår av ett pressmeddelande.
Volvo Cars VD Håkan Samuelsson.
Volvo Cars VD Håkan Samuelsson. Foto: Adam Ihse / TT
Teckningskursen var som tidigare aviserats fastställd till 53 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde för Volvo Cars om 158 miljarder kronor för alla utestående aktier i bolaget.

Nyemissionen av 377,36 miljoner B-aktier kommer att tillföra Volvo Cars en bruttolikvid om 20 miljarder kronor. Detta säkerställer att tillräckligt med kapital tillförs för att finansiera genomförandet av Volvo Cars ”fastest transformer”-strategi och för att uppnå bolagets ambitioner för mitten av decenniet.

Det finns även en övertilldelningsoption på att förvärva ytterligare 56,61 miljoner B-aktier från säljaren Geely Sweden.

Givet att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo och inklusive de konverterade investeringarna från AMF och Folksam kommer 17,9% av aktierna att handlas fritt, så kallad free float.

Erbjudandets totala värde uppgår till 20 miljarder kronor respektive 23 miljarder kronor under antagande om att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.