Industri och råvaror vinnare på rekordkort börsdag

Stockholmsbörsen avslutade fredagens rekordkorta handelssession med något högre index. Även de ledande Europabörserna rörde sig lätt uppåt.
Industri och råvaror vinnare på rekordkort börsdag - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Stockholmsbörsens handel, ursprungligen tänkt att sluta klockan 13 på grund av allhelgonahelgen, drabbades av utdragna tekniska handelsstopp under dagen. Handeln skulle först återupptas klockan 13 och förlängas till klockan 14, efter att ha gått ned klockan 11.04.

Börshandeln i Norden stoppad Handeln på Stockholmsbörsen samt på börserna i Köpenhamn, Helsingfors, på Island och i Baltikum har stängts på grund av tekniska problem. 

Efter ett misslyckat försök till återstart beslutade Nasdaq till slut att inte göra fler försök, och att makulera alla avslut som gjordes minuterna efter klockan 13. I praktiken blev alltså handelsdagen bara strax över två timmar.

Nasdaq stoppar åter börshandelnNasdaq tvingas att åter stoppa aktiehandeln i Norden och Baltikum på grund av tekniska problem. 

Bland sektorvinnarna fanns industri och råvaror, medan telekom handlades lägre. Även de indextunga storbankerna gick svagt.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,2 procent till 1.737 och aktier för 3,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen hann inte reagera på den hett emotsedda sysselsättningsstatistiken från USA, som publicerades klockan 13.30 svensk tid. Rapporten visade en jobbtillväxt med 128.000 personer i oktober, klart över förväntade 85.000, och USA:s börsterminer reagerade med att initialt lyfta.

Stark amerikansk jobbsiffraAntalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 128.000 personer i oktober.  

I toppen av OMXS30 hamnade Hexagon med en uppgång på 1,8 procent, efter att ha rekylerat ned ett par procent på torsdagen. Högt uppe fanns även Atlas Copco, samt SCA och Assa Abloy.

Nedåt gick det för flera av storbankerna, även om de gick bättre än Danske Bank som föll 3 procent i Köpenhamn efter oväntat svaga utsikter för 2019 och 2020.

Swedbank tappade 1,2 procent och Handelsbanken sjönk 1,1 procent, medan SEB och Nordea backade strax under en halv procent.

Utanför storbolagsindexet steg kontanthanteringsbolaget Loomis 6 procent sedan resultatet för det tredje kvartalet kommit in i nivå med Infront Datas konsensusprognos. Loomis vd Patrik Andersson beskrev för Nyhetsbyrån Direkt bolagets utsikter som ljusa beträffande systemet Safepoint i USA.

Loomis toppar prognosernaKontanthanteringsbolaget Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 737 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

“Vi har en stark pipeline och vi kommer landa någonstans på 4.000-5.000 installationer i år. Och blir det bra drag så kommer vi närmare de 5.000”, sade han.

Oljebolaget Lundin Petroleum, som fått sänkta rekommendationer till behåll av både Danske Bank och Pareto, förlorade 1,1 procent trots ett för dagen stigande oljepris.

Fredagens nya rekommendationerEtt oljebolag sänks till behåll av såväl Danske Bank som Pareto.  

Gamingbolaget Embracer sjönk under intensiv handel med marginella 0,1 procent, efter att ha rasat nästan 15 procent på torsdagen sedan en brittisk analysfirma ifrågasatt bolagets redovisning och rekommenderat blankning av aktien.

Inom gamingsektorn fanns även vinnare, som exempelvis Starbreeze. Aktien lyfte 9,5 procent och har under de sex senaste handelsdagarna rusat 74 procent.

Hansa Biopharma, en av torsdagens största förlorare med ett kurstapp på nära 9 procent, fortsatte söderut och föll ytterligare 6,3 procent.

Talkpool, som är verksamt inom IoT-lösningar och kommunikationsnätverk, förhandlar om ett “omfattande” kontrakt i Mellanöstern. Enligt vd finns det en “stor chans” att bolaget får kontraktet och aktien rusade drygt 23 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.