Inför supertorsdagen – så tror analytikerna om räntan

Hela tre centralbanker kommer med räntebesked på torsdagen. Här är analytikernas prognoser.

Först ut är Riksbanken med sitt räntebesked 09.30 på torsdagen. Enligt en Reuters-enkät väntas den svenska Riksbanken hålla räntan oförändrad på -0,25 procent. Samtliga 30 analytiker tror på en oförändrad ränta.

Nordea: Verkligheten kommer ikapp RiksbankenEn räntesänkning ligger i korten, men den kan dröja, skriver Nordea. 

Enligt Riksbankens senaste prognos spås en räntehöjning i slutet av detta år eller tidigt nästa år, men detta har ifrågasatts från flera håll då konjunktursignalerna har varit svaga och ekonomin påverkats av såväl handelskrig som brexitosäkerhet.

Enligt Reuters enkät verkar dock analytikerkåren inte enig om att Riksbanken skjuter upp en väntad räntehöjning. De inflationssiffror som kom in i oktober kom in i linje med Riksbankens prognos och skulle inflationssiffrorna innan decembermötet också ligga nära målet skulle detta kunna ge Riksbanken utrymme för att så fast vid en höjning senare i år. Det är dock bara 5 av 27 analytiker som tror på en höjning i början av nästa år.

SBAB: Bortse från Riksbanken – boräntorna förblir lågaTrots att Riksbanken gett signaler om en möjlig höjning i december menar bolåneaktören SBAB att en sådan höjning inte är möjlig i dagens ekonomiska klimat. 

Efter Riksbanken är det dags för Norges Bank att leverera sitt räntebesked.

En helt enig analytikerkår tror att räntan även här oförändrad, på 1,50 procent, skriver TDN Direkt.

Vid policymötet i september höjdes räntan med 25 punkter till 1,50 procent och då flaggade banken för att räntan kommer att hållas stil den närmsta tiden. Inga nya penningpolitiska signaler väntas heller.

Slutligen väntas Mario Draghis sista penningpolitiska möte inte leverera några nya åtgärder från ECB. Enligt Bloombergs enkät bland 43 ekonomer väntas depositräntan ligga stilla på -0,50 procent, skriver Direkt. Dock kan beskedet ge mer information om de nya nettoköpen av obligationer.

Under senaste ECB-mötet i december valde centralbanken att sänka depositräntan med 10 punkter till -0,50 procent samt ta bort den datumbaserade ränteguidningen. Detta fick stort stöd bland direktionsledamötena och centralbankscheferna i ECB-rådet. Lika stort stöd fick inte beslutet av återstarta nettoköpen av obligationer då nio ledamöter reserverade sig.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.