Informationsskandal på Aktietorget

Ett aktietorgsbolag har lämnat missvisande uppgifter kring ett stort projekt.

Utvecklingsbolaget Biosensor – som bland annat tillverkar utrustning för att upptäcka drogpåverkan – har lämnat felaktiga uppgifter om ett sameuropeiskt utvärderingsprojekt som testar bolagets utrustning.

I ett pressmeddelande från den 1 april i år uppger Biosensor att deras utrustning Biosens är en av tre återstående utrustningar för test av drogpåverkade bilförare i Europa inom ramen för det sameuropeiska trafiksäkerhetsprojektet Esther.

I själva verket inbegriper projektet ett mycket större antal utrustningar än så.

Överkommissarie Pasi Kemppainen – som är utvecklingschef på en riksomfattande enhet som är specialiserad på trafikövervakning och som ansvarar för de utprovningar som sker inom ramen för Esther i Finland – blir mycket förvånad över Biosensors uppgift om att deras utrustning skulle vara en av endast tre återstående inom ramen för projektet.

– Nej, det är inte sant, säger Pasi Kemppainen till Nyhetsbyrån Direkt.

Cor Kuijten som är samordnare för hela Esther-projektet instämmer i kritiken mot Biosensors uppgifter och säger att de inte är korrekta:

– Om Biosensor hade uppgett att de var en av de tre sista i båten att bli föremål för utvärdering och att det inte skulle komma att bli en fjortonde utrustning hade det varit korrekt. Om de påstår att det bara är tre utrustningar som återstår är det fel, säger Cor Kuijten till Direkt.

Så påståendet att Biosensors utrustning är en av endast tre återstående i Esther-projektet stämmer alltså inte.

– Det påståendet är inte sant, säger Cor Kuijten.

Enligt Cor Kuijten är alla de 13 utrustningar som ingår i projektet fortfarande aktuella.

– Ja, vi kommer att utvärdera alla 13 utrustningar, säger Cor Kuijten.

– Biosensor menar förmodligen att deras utrustning var en av de tre sista att ingå i vår utprovning, men det betyder alltså inte att de tio första är ute ur leken, absolut inte, säger Cor Kuijten.

Anledningen till att Esther-projektet i ett senare skede öppnade portarna för ytterligare tre utrustningar var att dessa inte var färdigutvecklade när projektet drog igång.

– De tre utrustningarna i den andra fasen var inte tillräckligt utvecklade i början av den första fasen. Det betyder inte att utrustningarna i den andra fasen är de enda utrustningar som fortfarande är med i matchen, säger Cor Kuijten.

När Nyhetsbyrån Direkt når Biosensors vd Bengt Hagander håller han fast vid att projektet endast inbegriper tre utrustningar:

– Det är så att det här projektet initialt hade ganska många utrustningar. På grund av att man inte var riktigt nöjd med de resultat man fick så öppnade man projektet för ytterligare utrustningar och där var det då tre nya utrustningar som fick komma in, säger Bengt Hagander.

Enligt Bengt Hagander blev Biosensor och två andra bolag inbjudna till projektet för att de utrustningar som redan ingick inte levde upp till specifikationen. Han anser därför att projektet i praktiken inte innehåller fler konkurrenter än två.

– Om de bjuder in oss för att de inte anser att de första nio uppfyller kravspecifikationen då måste du väl ändå hålla med om att man inte kan anse att någon av dem kan finnas kvar som konkurrent, eller?, säger Bengt Hagander retoriskt.

Efter hand medger han dock att det inom ramen för Esther-projektet finns fler än tre utrustningar kvar.

– Esther har inte kastat ut någon av alla de som var med från början, eftersom Esther inte är avslutat, utan man har tillfört tre ytterligare leverantörer eftersom man bedömde att de första leverantörerna inte levererade det som man hade tänkt sig, säger Bengt Hagander.

Han har inga teorier om vad ledningen för Esther-projektet kommer att tycka och tänka när de får höra att Biosensor gått ut med information som utan omsvep utesluter en stor del av de övriga utrustningar som av allt att döma fortfarande ingår i projektet.

– Ja, det kan jag tyvärr inte kommentera, det får man väl fråga dem om. Det är väl bra att ta det tillfället i akt vid nästa uppföljningsmöte, säger Bengt Hagander.

Han har heller inga funderingar kring hur det kan komma att påverka utfallet av Esther-projektet för Biosensors del.

-Det kan jag inte svara på, säger Bengt Hagander.

Han håller inte med om att Biosensor i pressmeddelandet den 1 april lämnat missvisande uppgifter om sitt deltagande i Esther-projektet.

– Nej, det tycker jag verkligen inte, säger Bengt Hagander.

Enligt Cor Kuijten kommer Esther-projektets första rapport att bli tillgänglig någon gång under 2009.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.