Ingves: Svensk bostadsmarknad fungerar inte alls bra

Den svenska bostadspolitiken "fungerar inte alls bra". Den gynnar vissa grupper, som är inne på marknaden, medan många andra lämnas utanför. Makrotillsynen kan inte lösa dessa grundläggande problem. Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid ett anförande vid DI Bank på tisdagen.

”Vår svenska bostadsmarknad fungerar inte bra alls”, sade han.

Han sade att de som är inne på bostadsmarknaden gynnas medan många står utanför.

Han tog upp ordet ”bostadskarriär” som ett tecken på att det finns ”något besynnerligt” med den svenska bostadsmarknaden, med ett insider/outsider-problem.

Han sade att man har ”lappat och lagat” med makrotillsynsåtgärder, men även om de är bra kan de inte lösa de grundläggande obalanserna.

”Det är mer att lägga ett plåster i ena hörnet”, sade Stefan Ingves.

Han sade ockå att den urholkningen av amorteringskulturen som skett tidigare i Sverige är ett ”försök att upphäva tyngdlagen”, vilka inte brukar sluta väl.

Han tillade att hushållens skuldsättning är en under lång tid ”tilltagande risk” för svensk ekonomi, vilket gör bostadsmarknaden till en viktig fråga även för Riksbanken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.