Inkubator-topp varnar för teknikbubbla

Sam Altman, ansvarig för den framgångsrika och inflytelserika inkubatorn Y Combinator, för att en ny, enorm, teknikbubbla som förr eller senare spricker.

Det har på senare tid debatterats allt flitigare huruvida tech- och startupsektorn befinner sig i en ny bubbla. Värderingarna rusar och ett stort antal startups genomför allt större kapitalrundor. Nu varnar Sam Altman för att branschen befinner sig i en bubbla.

– Vad sägs om denna megabubbla som vi definitivt är i och som inte kommer att vara för evigt? ställde Altman som en retorisk fråga.

Enligt Altman, som under torsdagen talade vid Airbnb-konferensen Open Air 2015, finns det så mycket billigt kapital som lånas ut av den amerikanska staten att det skapar en kraftig inflation överallt. Det är något som gör att vi inte borde oroa oss enbart för den relativt lilla tekniksektorn utan snarare för ekonomin som helhet.

– Det svindlar i mina tankar att vi alla har ägnat oss åt denna kollektiva villfarelse, sade han.

Altman har även i en rad tweets luftat sina åsikter kring värderingar i startups. Han lägger främst skulden på investerarna och inte de personer som skapar nya innovativa företag. Samtidigt menar han att värdeinvestering inte är särskilt tillämpligt när det gäller att investera i tidigt skede, det handlar då mindre om värdering och mer om att hitta de bästa företagen.

Vid Airbnb-konferensen passade Altman på att ge sina åsikter om allt möjligt. Bland annat gav han uttryck för att artificiell intelligens troligtvis kommer leda till jordens undergång men att det innan dess kommer skapa framgångsrika företag. På en fråga om varför just Y Combinator blivit så framgångsrika uppgav Altman att hemligheten är att de investerar med en oändlig tidshorisont.

Y Combinator har bland annat varit med från starten i företag som Airbnb och Dropbox, två företag som idag värderas till över 10 miljarder dollar vardera. Andra framgångar är betalföretaget Stripe, som nyligen värderades till 3 miljarder dollar, och spelstreamingtjänsten Twitch som köptes upp av Amazon för nära 1 miljard dollar förra året.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.